keik_sokolata_anoigma
clock icon
2:0'

Κέικ κανέλα με γλάσο σοκολάτας

Υλικά

    Για το κέικ

  • 365 γρ αλεύρι γ.ό.χ
  • 20 γρ. κανέλα, σκόνη
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 4 αυγά (μεσαίο μέγεθος)
  • 450 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 200 ml κεφίρ
  • 150 ml ηλιέλαιο
  • 200 γρ. σταγόνες σοκολάτας
  • Για το γλάσο

  • 150 γρ. μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομμάτια
  • 120 ml γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι

Πολύ αρωματικό και νόστιμο, ένα κέικ κανέλας είναι ό,τι καλύτερο για όλες τις ώρες της ημέρας. Αν συνδυάζεται και με ένα γλάσο σοκολάτας, τότε μπορεί να σταθεί να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο επιδόρπιο, ιδανικό ακόμη και για ένα τραπέζι με φίλους.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα ζαχαροπλαστικής τα αυγά, τη ζάχαρη και το κεφίρ. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα ζαχαροπλαστικής μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος, προσθέτουμε το ηλιέλαιο και τις σταγόνες και ανακατεύουμε.

Με ένα πινέλο αλείφουμε με λίγο ηλιέλαιο μια κλασική στρόγγυλη φόρμα για κέικ και την πασπαλίζουμε με αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175οC σε αντιστάσεις, για 45΄. Εκτός φούρνου αφήνουμε το κέικ για 10΄ να πέσει η θερμοκρασία του και το ξεφορμάρουμε.

Γλάσο: Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Βράζουμε το γάλα και το αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα. Προσθέτουμε και το αλάτι. Περιμένουμε λίγο να αρχίσουν να λιώνουν τα κομμάτια της σοκολάτας και ομογενοποιούμε με μια σπάτουλα. Περιχύνουμε το κέικ όσο το γλάσο είναι ακόμα ζεστό.

Συνταγή: Σπύρος Πεδιαδιτάκης (εστιατόριο Άκρα, Παγκράτι και ζαχαροπλαστείο Ourse, Γλυφάδα) - Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα ζαχαροπλαστικής τα αυγά, τη ζάχαρη και το κεφίρ. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα ζαχαροπλαστικής μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος, προσθέτουμε το ηλιέλαιο και τις σταγόνες και ανακατεύουμε.

Βήμα 2

Με ένα πινέλο αλείφουμε με λίγο ηλιέλαιο μια κλασική στρόγγυλη φόρμα για κέικ και την πασπαλίζουμε με αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175οC σε αντιστάσεις, για 45΄. Εκτός φούρνου αφήνουμε το κέικ για 10΄ να πέσει η θερμοκρασία του και το ξεφορμάρουμε.

Βήμα 3

Γλάσο: Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Βράζουμε το γάλα και το αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα. Προσθέτουμε και το αλάτι. Περιμένουμε λίγο να αρχίσουν να λιώνουν τα κομμάτια της σοκολάτας και ομογενοποιούμε με μια σπάτουλα. Περιχύνουμε το κέικ όσο το γλάσο είναι ακόμα ζεστό.

Συνταγή: Σπύρος Πεδιαδιτάκης (εστιατόριο Άκρα, Παγκράτι και ζαχαροπλαστείο Ourse, Γλυφάδα) - Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Lambros Mentzos Photography