Κεφτεδάκια και τηγανητά τυροπιτάκια. Σκέφτεστε καλύτερους μεζέδες για το ουζάκι σας;
Υλικά
- ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι πολτοποιημένο
- 4 χοντρές φέτες από ψίχα ψωμιού, μουλιασμένες και στυμμένες καλά
- 1 αβγό
- 1 σφηνάκι ούζο
- 4-5 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 ντομάτα τριμμένη
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- αλεύρι για το τηγάνισμα
- ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι νερό περίπου
- 1½ φλιτζάνι λαδοτύρι Μυτιλήνης, τριμμένο
- ½ φλιτζάνι μυζήθρα φρέσκια ή ανθότυρο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας άνηθο
- 2-3 αβγά
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα κεφτεδάκια
Για τους γκιουζλεμέδες
Tips
- Αν δεν έχετε πολύ χρόνο για να ετοιμάσετε σπιτικό φύλλο για τους γκιουζλεμέδες, χρησιμοποιήστε χωριάτικο φύλλο του εμπορίου.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τους κεφτέδες: Ζυμώνετε όλα τα υλικά εκτός και αφήνετε το μίγμα για 1-2 ώρες στο ψυγείο.Βήμα 2
Κατόπιν, το πλάθετε σε μικρούς κεφτέδες, τους οποίους αλευρώνετε και τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Τους βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν. Τους σερβίρετε ζεστούς ή χλιαρούς.Βήμα 3
Για τους γκιουζλεμέδες: Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το ελαιόλαδο και αλάτι και ρίχνετε λίγο λίγο το νερό -ελαφρά χλιαρό- μέχρι να έχετε μια σφιχτή και ελαστική ζύμη. Τη χωρίζετε σε μπαλάκια, τα βάζετε σε αλευρωμένο ταψάκι και τοποθετείτε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες. Κατόπιν, τα πασπαλίζετε με νισεστέ και τα ανοίγετε λεπτά φύλλα. Τα κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια.Βήμα 4
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση. Βάζετε στη μέση κάθε τετράγωνου κομματιού λίγη γέμιση και διπλώνετε τις τέσσερις γωνίες προς το κέντρο, σχηματίζοντας φάκελο. Κολλάτε τις πλευρές μεταξύ τους με νερό. Αν θέλετε, τα κόβετε στρογγυλά και τα διπλώνετε σε μισοφέγγαρο.Βήμα 5
Όταν τελειώσετε με τους γκιουζλεμέδες τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τους σερβίρετε ζεστούς.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή