Αυτά τα μικροσκοπικά ντολμαδάκια που τυλίγονται περίτεχνα, έχουν ενταχθεί στην αστική κουζίνα της Αλεξάνδρειας χάρις στους πολλούς Δωδεκανήσιους και μάλιστα Κασιώτες που ζούσαν εκεί.

Υλικά
- 1 κιλό αμπελόφυλλα φρέσκα ή διατηρημένα στην άλμη
- ½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι, τον χυμό του
- 1½ φλιτζ. χλιαρό νερό
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 200 γρ. ρύζι Καρολίνα
- 2-3 κανονικά κρεμμύδια, τριμμένα στον τρίφτη
- 4-5 κουτ. σούπας αιγοπρόβειο βούτυρο
- ½ ποτήρι του κρασιού ε.π. ελαιόλαδο
- 1 φρέσκια ντομάτα, τριμμένη
- 1 κουτί αποφλοιωμένα ντοματάκια, χωρίς τον χυμό τους
- 3 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
- 2½ κουτ. γλυκού αλάτι
- μαύρο πιπέρι
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Γέμιση: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά της γέμισης μέχρι να ομογενοποιηθούν και τα αφήνουμε στην άκρη ή για μισή ώρα στο ψυγείο.
Βήμα 2
Ζεματάμε τα φρέσκα αμπελόφυλλα, τα σουρώνουμε, τα αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν. Το δίπλωμα δεν έχει μυστικά, αλλά δεξιοτεχνία. Κάνουμε ένα χωνάκι στην αρχή, το γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά και το τυλίγουμε. Είναι πολύ σημαντικό τα ντολμαδάκια να είναι καλοδιπλωμένα και να μην ανοίγουν στη διάρκεια του μαγειρέματος.
Βήμα 3
Τοποθετούμε σε μια βαθιά κατσαρόλα τα ντολμαδάκια και τα περιχύνουμε με μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, τον χυμό 1 λεμονιού και 1,5 φλιτζάνι χλιαρό νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν για 20΄-30΄ βάζοντας ένα πιάτο από πάνω.
Συνταγή: Ρέντα Σαΐσα
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης