Η κασιόπιτα αποτελεί μία από τις πλέον εμβληματικές πίτες της Ηπείρου. Τη συναντούμε και με την ονομασία ζαρκόπιτα. Κάσιου στα βλάχικα σημαίνει «τυρί» και ζαρκό στα ηπειρώτικα θα πει «γυμνό». Πρόκειται για μία πίτα χωρίς φύλλο, αλλά γεμάτη με φέτα. Εδώ έχουμε επιπλέον γεύση χάρη στην κάππαρη και τις σταφίδες.

Υλικά
- 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 350 γρ. φέτα
- 280 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 600 ml φρέσκο γάλα
- 60 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη
- 2 κουτ. σούπας σταφίδες, μουλιασμένες σε νερό για 5'
- 4 αυγά
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 6
Διαδικασία
Βήμα 1
Αλείφουμε πολύ καλά με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί 50 εκ. και το βάζουμε στον φούρνο στους 160°C για 5'.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το τυρί, το γάλα, το γιαούρτι, λίγο αλάτι, την κάππαρη (ξαλμυρισμένη), τις σταφίδες, 180 γρ. λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν χυλό.
Βήμα 3
Τέλος, προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε.
Βήμα 4
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ρίχνουμε τον χυλό. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και τρίβουμε από πάνω φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βήμα 5
Ψήνουμε στους 180°C για 40' μέχρι να ροδίσει.
Βήμα 6
Αφήνουμε να ξεκουραστεί και κόβουμε σε κομμάτια. Προαιρετικά, μπορούμε να συνοδεύσουμε με πρόβειο γιαούρτι.
Φωτογραφία: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY