Ένα εντυπωσιακό πρώτο πιάτο που συνδυάζει με τέλειο τρόπο το ψάρι με την υπόξινη γεύση του σταφυλιού. Συνοδεύεται από μια ζεστή σαλάτα από αντράκλα, ραπανάκι και αγγούρι.
Υλικά
- 3 λαβράκια, 350-400γρ. το καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα
- 200γρ. σταφύλι (σταφίδα) κομμένη στα δύο κατά μήκος
- λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
- 400γρ. αντράκλα (γλιστρίδα) φρέσκια, καθαρισμένη και πλυμένη
- 160γρ. (περίπου 1 φλιτζάνι) ραπανάκια μετρίου μεγέθους, κομμένα στα δύο
- 5 αγγουράκια μικρά
- 200γρ. σταφύλι (σουλτανίνα)
- ½ φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας χυμό λάιμ ή λεμονιού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200oC. Κόβετε τα φιλέτα ψαριού σε πολύ λεπτές φέτες, κατά μήκος και διαγωνίως. Τις αλατοπιπερώνετε και τις τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί. Τις ψήνετε για 5-6 λεπτά περίπου και τις βγάζετε από το φούρνο.Βήμα 2
Σοτάρετε τα σταφύλια με ελάχιστο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτετε την αντράκλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ακόμα. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.Βήμα 3
Κόβετε τα αγγουράκια κατά μήκος και αφαιρείτε τα σποράκια από το εσωτερικό τους. Τα κόβετε σε λεπτές φέτες και τα προσθέτετε μαζί με τα ραπανάκια στο τηγάνι.Βήμα 4
Πολτοποιείτε τα σταφύλια στο μπλέντερ, τα περνάτε από λεπτό σουρωτήρι ή σήτα και κρατάτε το χυμό τους. Ξαναρίχνετε το χυμό στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και τα χτυπάτε μέχρι να πάρετε μια πηχτή σάλτσα. Περιχύνετε το καρπάτσιο με τη σάλτσα και σερβίρετε αμέσως. Το ψάρι είναι χλιαρό και το συνοδεύετε με το ζεστό μίγμα από σταφύλια, αντράκλα και ραπανάκι.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb