Η ζύμωση γαλακτικού οξέος είναι ένας πολύ διασκεδαστικός τρόπος για να διατηρήσουμε περισσεύματα τροφών, αλλά και καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά και να τα κρατήσουμε ζωντανά μέσα στην καρδιά του χειμώνα.
Υλικά
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένουμε και στη συνέχεια τοποθετούμε σφιχτά τα καρότα μέσα σε 1 βάζο χωρητικότητας 500 ml, αφήνοντας 3 εκ. κενό στο πάνω μέρος. Προσθέτουμε τη φλούδα πορτοκαλιού και τα βότανα.
Βήμα 2
Φτιάχνουμε άλμη3%, ανακατεύοντας το αλάτι σε 400 ml νερό. Όταν διαλυθεί εντελώς το αλάτι, ρίχνουμε την άλμη στα καρότα ώστε να καλυφθούν από αυτή. Καλύπτουμε απαλά με μια γάζα ή το καπάκι και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να γίνουν οι ζυμώσεις για τουλάχιστον 4 ημέρες ή μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται φυσαλίδες. Είτε το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να συνεχιστεί η ζύμωση είτε το βάζουμε στο ψυγείο, το οποίο επιβραδύνει τη διαδικασία. Τα λαχανικά, αν καταναλωθούν εντός μηνός θα είναι στα καλύτερά τους, αλλά αν χρειαστεί, διατηρούνται αρκετούς μήνες.
Βήμα 3
Συνταγή: Tom Hunt
Φωτογραφία: Jonathan Gregson