Spaghetti carbonara with egg and pancetta
clock icon
30'

Καρμπονάρα

Υλικά

  • 350 γρ. σπαγγέτι
  • 100 γρ. γκουαντσιάλε (χοιρινό μάγουλο)* ή πανσέτα
  • 50 γρ. πεκορίνο, ψιλοτριμμένο
  • 50 γρ. παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
  • 2 μεγάλα φρέσκα αυγά ημέρας + 1 κρόκος αυγού
  • 50 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • ανθός αλατιού, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Δίνουμε ιταλικό αέρα στο τραπέζι μας κι ετοιμάζουμε την αγαπημένη καρμπονάρα σε μια αυθεντική συνταγή με γκουαντσιάλε.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει. Προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού αλάτι και βράζουμε τα ζυμαρικά για 1΄ λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία, κλείνοντας με καπάκι. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα δύο τυριά.

Όση ώρα βράζουν τα ζυμαρικά, ψιλοκόβουμε το γκουαντσιάλε (ή την πανσέτα) και το σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για 5΄ σε μέτρια φωτιά, να ροδίσει ωραία από όλες τις πλευρές.

Σε μια μεγάλη μπασίνα χτυπάμε το βούτυρο με 1 κουτ. σούπας νερό από τα ζυμαρικά και κατόπιν ομογενοποιούμε με την παρμεζάνα, το πεκορίνο και λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε μέσα το μάγουλο σοταρισμένο με το ζουμί του τηγανιού και 1 ή 2 κουτ. σούπας νερό από το ζυμαρικό που έβρασε.

Αμέσως χτυπάμε τα αυγά με αυγοδάρτη, πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ανακατεύουμε και αυτά μέσα στη σάλτσα χτυπώντας πολύ ζωηρά. Θέλουμε η
σάλτσα να είναι κρεμώδης και λεία, όχι νερουλή.

Ανακατεύουμε μέσα τα στραγγισμένα ζυμαρικά και σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα, πασπαλίζοντας αν θέλουμε με λίγο τυρί επιπλέον και λίγο μαύρο πιπέρι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει. Προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού αλάτι και βράζουμε τα ζυμαρικά για 1΄ λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία, κλείνοντας με καπάκι. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα δύο τυριά.

Βήμα 2

Όση ώρα βράζουν τα ζυμαρικά, ψιλοκόβουμε το γκουαντσιάλε (ή την πανσέτα) και το σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για 5΄ σε μέτρια φωτιά, να ροδίσει ωραία από όλες τις πλευρές.

Βήμα 3

Σε μια μεγάλη μπασίνα χτυπάμε το βούτυρο με 1 κουτ. σούπας νερό από τα ζυμαρικά και κατόπιν ομογενοποιούμε με την παρμεζάνα, το πεκορίνο και λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε μέσα το μάγουλο σοταρισμένο με το ζουμί του τηγανιού και 1 ή 2 κουτ. σούπας νερό από το ζυμαρικό που έβρασε.

Βήμα 4

Αμέσως χτυπάμε τα αυγά με αυγοδάρτη, πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ανακατεύουμε και αυτά μέσα στη σάλτσα χτυπώντας πολύ ζωηρά. Θέλουμε η
σάλτσα να είναι κρεμώδης και λεία, όχι νερουλή.

Βήμα 5

Ανακατεύουμε μέσα τα στραγγισμένα ζυμαρικά και σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα, πασπαλίζοντας αν θέλουμε με λίγο τυρί επιπλέον και λίγο μαύρο πιπέρι.