Δίνουμε ιταλικό αέρα στο τραπέζι μας κι ετοιμάζουμε την αγαπημένη καρμπονάρα σε μια αυθεντική συνταγή με γκουαντσιάλε.
Υλικά
- 350 γρ. σπαγγέτι
- 100 γρ. γκουαντσιάλε (χοιρινό μάγουλο)* ή πανσέτα
- 50 γρ. πεκορίνο, ψιλοτριμμένο
- 50 γρ. παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
- 2 μεγάλα φρέσκα αυγά ημέρας + 1 κρόκος αυγού
- 50 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
- λίγο μοσχοκάρυδο
- ανθός αλατιού, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει. Προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού αλάτι και βράζουμε τα ζυμαρικά για 1΄ λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία, κλείνοντας με καπάκι. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα δύο τυριά.
Βήμα 2
Όση ώρα βράζουν τα ζυμαρικά, ψιλοκόβουμε το γκουαντσιάλε (ή την πανσέτα) και το σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για 5΄ σε μέτρια φωτιά, να ροδίσει ωραία από όλες τις πλευρές.
Βήμα 3
Σε μια μεγάλη μπασίνα χτυπάμε το βούτυρο με 1 κουτ. σούπας νερό από τα ζυμαρικά και κατόπιν ομογενοποιούμε με την παρμεζάνα, το πεκορίνο και λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε μέσα το μάγουλο σοταρισμένο με το ζουμί του τηγανιού και 1 ή 2 κουτ. σούπας νερό από το ζυμαρικό που έβρασε.
Βήμα 4
Αμέσως χτυπάμε τα αυγά με αυγοδάρτη, πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ανακατεύουμε και αυτά μέσα στη σάλτσα χτυπώντας πολύ ζωηρά. Θέλουμε η
σάλτσα να είναι κρεμώδης και λεία, όχι νερουλή.
Βήμα 5
Ανακατεύουμε μέσα τα στραγγισμένα ζυμαρικά και σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα, πασπαλίζοντας αν θέλουμε με λίγο τυρί επιπλέον και λίγο μαύρο πιπέρι.