kanelonia_spanaki_giortina
clock icon
60'

Κανελόνια γεμιστά με σπανάκι, μανιτάρια και αρσενικό Νάξου

Υλικά

  • Μερίδες: 6
  • 500 γρ. κανελόνια
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 500 γρ. μανιτάρια λευκά
  • 500 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο
  • 100 γρ. ανθότυρο
  • 200 γρ. αρσενικό Νάξου, τριμμένο
  • 40 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι

Το μενού της γιορτής δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο, μας λέει ο Γκίκας Ξενάκης και μας προτείνει ένα εύκολο, αλλά εντυπωσιακό σε εμφάνιση και νοστιμιά πρώτο πιάτο.

Βράζουμε τα κανελόνια σε αλατισμένο νερό για 2΄. Έπειτα τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα κόβουμε στη μέση. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμυδάκι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα και αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους.

Έπειτα ρίχνουμε το σπανάκι και αφήνουμε να μαραθεί και αυτό. Όταν στεγνώσει από τα υγρά του, προσθέτουμε το ανθότυρο εκτός φωτιάς, το μισό αρσενικό Νάξου και το κουκουνάρι. Ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε τα κανελόνια όρθια σε ένα ταψί και τα γεμίζουμε με τη γέμιση. Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

Ψήνουμε τα κανελόνια σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25΄ στους 170°C. Τα τελευταία 5΄ βάζουμε το γκριλ του φούρνου σε λειτουργία, ώστε να γίνει τραγανή η επιφάνειά τους.

Φωτογραφία: Studio M, Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζουμε τα κανελόνια σε αλατισμένο νερό για 2΄. Έπειτα τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα κόβουμε στη μέση. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμυδάκι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα και αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους.

Βήμα 2

Έπειτα ρίχνουμε το σπανάκι και αφήνουμε να μαραθεί και αυτό. Όταν στεγνώσει από τα υγρά του, προσθέτουμε το ανθότυρο εκτός φωτιάς, το μισό αρσενικό Νάξου και το κουκουνάρι. Ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε τα κανελόνια όρθια σε ένα ταψί και τα γεμίζουμε με τη γέμιση. Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

Βήμα 3

Ψήνουμε τα κανελόνια σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25΄ στους 170°C. Τα τελευταία 5΄ βάζουμε το γκριλ του φούρνου σε λειτουργία, ώστε να γίνει τραγανή η επιφάνειά τους.

Φωτογραφία: Studio M, Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης