kalamari gemisto IMG_0377
clock icon
1:30'

Καλαμάρι γεμιστό με μπριάμ και μαύρο τζατζίκι

Υλικά

    Για το καλαμάρι

  • 4 καλαμάρια μεγάλα (περίπου 1-1,5 κιλό)
  • 100γρ. φέτα, τριμμένη
  • 1 κριθαροκουλούρα μικρή
  • 2 κολοκύθια μεγάλα, σε κύβους
  • 1 μελιτζάνα μέτρια, σε κύβους
  • 2 πατάτες μεγάλες, σε κύβους
  • 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3 κρεμμύδια μεγάλα, σε φέτες
  • 150ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το μαύρο τζατζίκι

  • 700γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 25γρ. μελάνι σουπιάς
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 150γρ. αγγούρι στο μπλέντερ, μόνο το νερό του
  • 20ml ελαιόλαδο
  • αλάτι

Tips

  • Μελάνι σουπιάς μπορείτε να ζητήσετε από τον ψαρά σας και να το διατηρήσετε στην κατάψυξη. Επίσης, μπορείτε να το προμηθευτείτε από κάποια delicatessens, συσκευασμένο σε βαζάκια και, φυσικά, από το Μπαχάρ.

Ένα καλαμάρι γεμιστό με μπριάμ, δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετικό συνοδό από ένα ξεχωριστό τζατζίκι, χρωματισμένο με μελάνι σουπιάς. Τα πολύχρωμα λαχανικά της γέμισης μπλέκουν με το μαύρο του τζατζικιού, σε μία συνάντηση απολαυστική.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε μέτρια κατσαρόλα σοτάρετε τα 100ml ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, σε δυνατή φωτιά, για 2 λεπτά
Ρίχνετε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3 λεπτά. Χαμηλώνετε τη φωτιά, ρίχνετε τις ντομάτες και μαγειρεύετε για 20 λεπτά περίπου. Προσθέτετε τις πατάτες, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζετε για 20 λεπτά ακόμη, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τέλος, σπάτε την κριθαροκουλούρα σε κομμάτια και την ρίχνετε στο μπριάμ, μαζί με τον μαϊντανό. Αφήνετε το μπριάμ να κρυώσει.
Καθαρίζετε τα καλαμαράκια, τα γεμίζετε με το μπριάμ και τα κλείνετε με οδοντογλυφίδες. Τα αραδιάζετε σε ταψί, τα περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ψήνετε σε δυνατό φούρνο με γκριλ, για 8 λεπτά από κάθε πλευρά.
Λίγο πριν βγάλετε τα καλαμαράκια από τον φούρνο, τα πασπαλίζετε με την τριμμένη φέτα και ψήνετε μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνετε για 3 λεπτά να “ξεκουραστούν” και έπειτα τα κόβετε σε ροδέλες.
Ετοιμάζετε το μαύρο τζατζίκι: Σε ένα τηγάνι και σε σιγανή φωτιά, καβουρδίζετε το σκόρδο στα 20ml ελαιόλαδο και το κάνετε πουρέ.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί, καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και το μελάνι σουπιάς να μαυρίσει το γιαούρτι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε μέτρια κατσαρόλα σοτάρετε τα 100ml ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, σε δυνατή φωτιά, για 2 λεπτά

Βήμα 2

Ρίχνετε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3 λεπτά. Χαμηλώνετε τη φωτιά, ρίχνετε τις ντομάτες και μαγειρεύετε για 20 λεπτά περίπου. Προσθέτετε τις πατάτες, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζετε για 20 λεπτά ακόμη, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τέλος, σπάτε την κριθαροκουλούρα σε κομμάτια και την ρίχνετε στο μπριάμ, μαζί με τον μαϊντανό. Αφήνετε το μπριάμ να κρυώσει.

Βήμα 3

Καθαρίζετε τα καλαμαράκια, τα γεμίζετε με το μπριάμ και τα κλείνετε με οδοντογλυφίδες. Τα αραδιάζετε σε ταψί, τα περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ψήνετε σε δυνατό φούρνο με γκριλ, για 8 λεπτά από κάθε πλευρά.

Βήμα 4

Λίγο πριν βγάλετε τα καλαμαράκια από τον φούρνο, τα πασπαλίζετε με την τριμμένη φέτα και ψήνετε μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνετε για 3 λεπτά να “ξεκουραστούν” και έπειτα τα κόβετε σε ροδέλες.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε το μαύρο τζατζίκι: Σε ένα τηγάνι και σε σιγανή φωτιά, καβουρδίζετε το σκόρδο στα 20ml ελαιόλαδο και το κάνετε πουρέ.

Βήμα 6

Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί, καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και το μελάνι σουπιάς να μαυρίσει το γιαούρτι.