Η ταχινόσουπα είναι μια θρεπτική και νόστιμη συνταγή που απολαμβάνετε ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας. Για να έχετε εναλλακτικές όμως, σας δίνουμε μια συνταγή για ταχινόσουπα με κοφτό μακαρονάκι και μία βελουτέ σούπα με ταχίνι.
Υλικά
- Για ταχινόσουπα με κοφτό μακαρόνι
- ½ φλιτζάνι ταχίνι
- 2 κρεμμύδια μέτρια ή 1 μεγάλο, ψιλοκομμένα
- 1 πατάτα, σε κυβάκια
- 2 καρότα, σε κυβάκια
- 3 κολοκυθάκια, σε κυβάκια
- 1 σελινόριζα μικρή καθαρισμένη, σε κυβάκια ή 2 κοτσάνια σέλερι σε φετούλες
- 1-2 λεμόνια
- 1 φλιτζάνι μακαρονάκι κοφτό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Για ταχινόσουπα με λαχανικά βελουτέ
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο στα 4
- 3 καρότα μέτρια
- 3 κολοκύθια
- 2 πατάτες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 1 σελινόριζα
- 1 ντομάτα
- χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
- ½ φλιτζάνι ταχίνι
- αλάτι, πιπέρι
- λίγο μπαγιάτικο ψωμί σε κυβάκια, ψημένο, για το σερβίρισμα
Tips
- Για τη σούπα με κοφτό μακαρόνι μπορείτε, αν θέλετε, να μαγειρέψετε ξεχωριστά το ζυμαρικό και να το κρατήσετε στην άκρη μόνο για όποιον το θέλει στη σούπα του. Βάζετε τότε στο πιάτο του μια δυο κουταλιές της σούπας βρασμένο ζυμαρικό ή περισσότερο και από πάνω του σερβίρετε σούπα με την κουτάλα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για την ταχινόσουπα με το κοφτό μακαρόνι: Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε όλα τα λαχανικά όπως περιγράφεται στα υλικά. Ύστερα τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό, αλατίζετε και τα βράζετε για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα τελευταία 5 λεπτά του βρασίματος προσθέτετε το ζυμαρικό και ανακατεύετε.
Βήμα 2
Στύβετε το χυμό των λεμονιών -ανάλογα πόσο ξινή προτιμάτε τη σούπα σας- και τον ανακατεύετε σε ένα βαθύ μπολ με το ταχίνι, προσθέτοντας και λίγο ζεστό ζωμό από τη σούπα. Αφού διαλυθεί το ταχίνι, ρίχνετε μια μεγάλη κουτάλα από τη σούπα, ανακατεύετε, ρίχνετε όλο το μίγμα στην κατσαρόλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα εκτός φωτιάς. Στην ουσία ακολουθείτε την ίδια διαδικασία με το αβγολέμονο γιατί, αν ξαναπάρει βράση η σούπα, θα κόψει το ταχίνι.
Βήμα 3
Σερβίρετε τη σούπα ζεστή σε πιάτα, προσθέτοντας ξεχωριστά ο καθένας στο πιάτο του επιπλέον αλατοπίπερο και χυμό λεμονιού.
Βήμα 4
Για την βελουτέ ταχινόσουπα: Καθαρίζετε και κόβετε τα λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια. Τα βάζετε σε ευρύχωρη κατσαρόλα και τα βράζετε με δυο λίτρα νερό και ανάλογο αλατοπίπερο για 30 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Βήμα 5
Κρατάτε στην άκρη μια κουτάλα ζωμό από τη σούπα και πολτοποιείτε με τον υπόλοιπο ζωμό τα λαχανικά της σούπας επιτόπου μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ. Εναλλακτικά, την πολτοποιείτε σε δόσεις στο μπλέντερ και τη ρίχνετε ξανά στην κατσαρόλα. Αν χρειάζεται αραίωμα προσθέτετε νερό και της δίνετε μια βράση.
Βήμα 6
Ανακατεύετε το χυμό του λεμονιού με το ταχίνι και προσθέτετε σιγά σιγά το ζωμό που κρατήσατε. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά προσθέτετε μια κουτάλα βελουτέ από την κατσαρόλα, ανακατεύετε και ξαναρίχνετε το μίγμα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας εκτός φωτιάς να ενωθούν τα υλικά.
Βήμα 7
Σερβίρετε τη σούπα ζεστή σε μπολ ή βαθιά πιάτα μαζί με ψημένα κυβάκια ψωμιού.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Aντωνία Κατή