Μία πολύ νόστιμη πίτα με κολοκύθα, για ορεκτικό ή σνακ. Το πάχος της θα πρέπει να είναι σχετικά λεπτό γιατί είναι πιο νόστιμη λεπτή και ξεροψημένη.
Υλικά
- 500γρ. κολοκύθα κίτρινη ή κόκκινη, καθαρισμένη
- 2-3 πράσα ψιλοκομμένα (μόνο το άσπρο μέρος)
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
- 200γρ. φέτα τριμμένη
- 200γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα (γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα κ.ά.)
- 1 ποτήρι γάλα φρέσκο
- 3 αβγά ελαφρά χτυπημένα
- 5 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
- 8-10 κουτ. σούπας αλεύρι
- ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 4-5 κουτ. σούπας κολοκυθόσπορο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβετε την κολοκύθα σε μεγάλους κύβους και στη συνέχεια την πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Την ρίχνετε σε μεγάλο σουρωτήρι, αλατίζετε ελαφρά και την αφήνετε να βγάλει τα υγρά της. Κατά διαστήματα την πιέζετε με την ανάποδη ενός κουταλιού.
Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε τηγάνι και τσιγαρίζετε ελαφρά το κρεμμύδι, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 3
Ρίχνετε σε μεγάλο μπολ την κολοκύθα και τα σοταρισμένα λαχανικά και ανακατεύετε. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, κρατώντας λίγο λάδι και κολοκυθόσπορο στην άκρη για το πασπάλισμα. Ανακατεύετε μέχρι να πετύχετε έναν παχύρρευστο χυλό. Αν χρειαστεί, ρίχνετε λίγο περισσότερο αλεύρι.
Βήμα 4
Λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί και αδειάζετε μέσα το μίγμα της κολοκυθόπιτας. Με την ανάποδη ενός κουταλιού ισιώνετε την επιφάνειά της, ώστε να έχει το ίδιο πάχος παντού. Ραντίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο κολοκυθόσπορο.
Βήμα 5
Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Αντωνία Κατή