Agouri gazpacho
clock icon
25'

Γκασπάτσο με αγγούρι: Το ιδανικό καλωσόρισμα σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι

Υλικά

  • Μερίδες: 4-5
  • Για το γκασπάτσο:

  • 2 μέτρια αγγούρια, καθαρισμένα από τη φλούδα και τους σπόρους τους
  • 1 μικρή πράσινη πιπεριά κέρατο, καθαρισμένη από τους σπόρους της
  • 3 κουτ. σούπας σέλερι
  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 6-8 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 4 φύλλα βασιλικό
  • 2 κουτ. σούπας  λευκό βαλσαμικό ξίδι
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • λίγο Tabasco, προαιρετικά
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το σερβίρισμα: Λάιμ

Tips

  • Μπορείτε να εμπλουτίσετε το γκασπάτσο με ατζούρι ή πράσινη ντομάτα.
  •  Αν σας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις, προσθέστε 1 καυτερή πιπεριά.

Ετοιμάστε το δροσερό γκασπάτσο με φίνο αγγούρι και μυρωδικά. Απολαύστε το τις ζεστές αυγουστιάτικες ημέρες ως ένα αναζωογονητικό, γρήγορο γεύμα ή ως καλωσόρισμα σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι.

Γκασπάτσο: Σε δυνατό μπλέντερ πολτοποιούμε τα αγγούρια, την πιπεριά, το σέλερι, το ελαιόλαδο και για 1΄-2΄. Προσθέτουμε το αβοκάντο, τα μυρωδικά, το βαλσαμικό ξίδι, το Tabasco αν χρησιμοποιήσουμε, αλάτι, πιπέρι και περίπου 150 ml νερό.

Συνεχίζουμε να πολτοποιούμε το μείγμα και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να αραιώσουμε τη σούπα σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας, υπολογίζοντας ότι στο τέλος θα προσθέσουμε και το γιαούρτι. Δοκιμάζουμε τη σούπα, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες.

Πριν το σερβίρισμα ενσωματώνουμε το γιαούρτι, κρύο, και μοιράζουμε τη σούπα σε μπολάκια. Σερβίρουμε το δροσερό γκασπάτσο με λάιμ.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

 

Διαδικασία

Βήμα 1

Γκασπάτσο: Σε δυνατό μπλέντερ πολτοποιούμε τα αγγούρια, την πιπεριά, το σέλερι, το ελαιόλαδο και για 1΄-2΄. Προσθέτουμε το αβοκάντο, τα μυρωδικά, το βαλσαμικό ξίδι, το Tabasco αν χρησιμοποιήσουμε, αλάτι, πιπέρι και περίπου 150 ml νερό.

Βήμα 2

Συνεχίζουμε να πολτοποιούμε το μείγμα και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να αραιώσουμε τη σούπα σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας, υπολογίζοντας ότι στο τέλος θα προσθέσουμε και το γιαούρτι. Δοκιμάζουμε τη σούπα, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες.

Βήμα 3

Πριν το σερβίρισμα ενσωματώνουμε το γιαούρτι, κρύο, και μοιράζουμε τη σούπα σε μπολάκια. Σερβίρουμε το δροσερό γκασπάτσο με λάιμ.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη