Τα γιουβαρλάκια, ένα κλασικό, χειμωνιάτικο φαγητό, μεταμφιέζονται.
Υλικά
- 300γρ. θράψαλο, σε κομμάτια
- ¼ ματσάκι μαϊντανό, τα φυλλαράκια
- 20ml ούζο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 αβγό
- 150γρ. ψίχα λευκό ψωμί
- 2 κουτ. σούπας φύλλα άνηθο
- 70γρ. αλεύρι
- 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 150γρ. ρύζι καρολίνα
- αλεύρι για πανάρισμα
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 700ml νερό
- 50ml κρασί λευκό
- 40ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- ½ κρεμμύδι
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 πράσο, σε 3 κομμάτια
- 1 κρόκο αβγού
- 50 ml χυμό λεμονιού
Για τα γιουβαρλάκια
Για το ζωμό
Για το αβγολέμονο
Tips
- Το φαγητό μπορεί να μαγειρευτεί όπως περιγράφεται παραπάνω ή να τυλιχτεί σε ζεματισμένα φύλλα λάχανου ή ακόμα και σε αμπελόφυλλα (σε αυτή την περίπτωση ακολουθείτε τα βήματα για λαχανοντολμάδες ή ντολμαδάκια).
Διαδικασία
Βήμα 1
Χτυπάτε στο μούλτι το θράψαλο, τον μαϊντανό, το ούζο και το σκόρδο για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να γίνει μια πάστα.Βήμα 2
Προσθέτετε το αβγό, το ψωμί, τον άνηθο, το αλεύρι, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και χτυπάτε για επιπλέον 15 δευτερόλεπτα. Ρίχνετε το μίγμα σε ένα μπολ και το ανακατεύετε με το ρύζι.Βήμα 3
Πλάθετε γιουβαρλάκια, τα ακουμπάτε σε ένα πιρέξ και τα αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες.Βήμα 4
Για το ζωμό: Ρίχνετε όλα τα υλικά σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα. Δίνετε μια βράση και ρίχνετε τα γιουβαρλάκια ελαφρώς αλευρωμένα. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και τα σιγοβράζετε για 30-35 λεπτά.Βήμα 5
Τα βγάζετε σε ένα μπολ, αφαιρείτε το κρεμμύδι, το πράσο και τη δάφνη και βράζετε τον ζωμό μέχρι να μείνει 1,5 φλιτζάνι.Βήμα 6
Χτυπάτε με αβγοδάρτη τον κρόκο αβγού με τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ενσωματώνετε λίγο-λίγο όλο τον ζωμό χτυπώντας δυνατά. Περιχύνετε το φαγητό με το αβγολέμονο, ανακινείτε και σερβίρετε.Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση