Τα κοκκινιστά γιουβαρλάκια με αυγολέμονο είναι από εκείνα τα φαγητά που πρέπει να τα δοκιμάσεις για να εκτιμήσεις τη νοστιμιά τους, ίσως το αυγολέμονο με τη σάλτσα ντομάτας μοιάζουν αταίριαστος συνδυασμός, αλλά το γευστικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό!
Υλικά
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 50 γρ. ρύζι καρολίνα
- 1 κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
- 1 αυγό
- 4 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- αλάτι
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι γ.ό.χ.
- 1.000-1.200 ml ζεστό ζωμό κρέατος
- 300 γρ. σάλτσα ντομάτας
- 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- αλάτι
- 2 αυγά
- 1 λεμόνι
- άνηθο, ψιλοκομμένο
Για τα γιουβαρλάκια:
Επιπλέον:
Για το αυγολέμονο:
Για το σερβίρισμα:
Tips
- Μπορείτε να προσθέσετε 2-3 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα στη σούπα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια και ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε τον κιμά στην άκρη για 30΄, κατόπιν πλάθουμε μέτριους κεφτέδες, τους οποίους πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
Βήμα 2
Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε τον ζεστό ζωμό μαζί με τη σάλτσα ντομάτας και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τους κεφτέδες. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια χαμηλή φωτιά για 35΄. Μόλις τα γιουβαρλάκια είναι έτοιμα αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία τους για 15΄.
Βήμα 3
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο χτυπώντας με το αναδευτήρι τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους και τέλος σε ροή τον χυμό από το λεμόνι και μισό φλιτζάνι από τη ζεστή σάλτσα. Περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια με το αυγολέμονο και κουνάμε την κατσαρόλα για να ενσωματωθεί στη σάλτσα.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο άνηθο.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη