Giouvarlakia kokkinista
clock icon
1:10'

Γιουβαρλάκια κοκκινιστά αυγολέμονο

Υλικά

    Για τα γιουβαρλάκια:

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 50 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 αυγό
  • 4 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • αλάτι
  • Επιπλέον:

  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι γ.ό.χ.
  • 1.000-1.200 ml ζεστό ζωμό κρέατος
  • 300 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • αλάτι
  • Για το αυγολέμονο:

  • 2 αυγά
  • 1 λεμόνι
  • Για το σερβίρισμα:

  • άνηθο, ψιλοκομμένο

Tips

  • Μπορείτε να προσθέσετε 2-3 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα στη σούπα.

Τα κοκκινιστά γιουβαρλάκια με αυγολέμονο είναι από εκείνα τα φαγητά που πρέπει να τα δοκιμάσεις για να εκτιμήσεις τη νοστιμιά τους, ίσως το αυγολέμονο με τη σάλτσα ντομάτας μοιάζουν αταίριαστος συνδυασμός, αλλά το γευστικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό!

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια και ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε τον κιμά στην άκρη για 30΄, κατόπιν πλάθουμε μέτριους κεφτέδες, τους οποίους πασπαλίζουμε με το αλεύρι.

Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε τον ζεστό ζωμό μαζί με τη σάλτσα ντομάτας και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τους κεφτέδες. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια χαμηλή φωτιά για 35΄. Μόλις τα γιουβαρλάκια είναι έτοιμα αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία τους για 15΄.

Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο χτυπώντας με το αναδευτήρι τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους και τέλος σε ροή τον χυμό από το λεμόνι και μισό φλιτζάνι από τη ζεστή σάλτσα. Περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια με το αυγολέμονο και κουνάμε την κατσαρόλα για να ενσωματωθεί στη σάλτσα.

Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο άνηθο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια και ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε τον κιμά στην άκρη για 30΄, κατόπιν πλάθουμε μέτριους κεφτέδες, τους οποίους πασπαλίζουμε με το αλεύρι.

Βήμα 2

Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε τον ζεστό ζωμό μαζί με τη σάλτσα ντομάτας και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τους κεφτέδες. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια χαμηλή φωτιά για 35΄. Μόλις τα γιουβαρλάκια είναι έτοιμα αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία τους για 15΄.

Βήμα 3

Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο χτυπώντας με το αναδευτήρι τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους και τέλος σε ροή τον χυμό από το λεμόνι και μισό φλιτζάνι από τη ζεστή σάλτσα. Περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια με το αυγολέμονο και κουνάμε την κατσαρόλα για να ενσωματωθεί στη σάλτσα.

Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο άνηθο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη