Greek baked beans

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 1/3 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 ½ φλιτζανιού ντοματίνια, ψιλοκομμένα
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • 1 μεγάλη πρέζα ρίγανη, αποξηραμένη
  • 2 ½ φλιτζανιού γίγαντες, βρασμένους
  • 125 γρ. τυρί φέτα, τριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό πλατύφυλλο, ψιλοκομμένο
  • ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι
  • ψωμί ολικής άλεσης, ζεστό, για το σερβίρισμα

Δοκιμάστε αυτόν τον εύκολο και πεντανόστιμο τρόπο να μαγειρέψετε τους γίγαντες, θα τον λατρέψουν μικροί και μεγάλοι, ακόμη και όσοι δεν συμπαθούν τα όσπρια.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με μια πρέζα αλατιού για 5΄ ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1΄.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τα ντοματίνια, την κανέλα, τη ρίγανη και τους γίγαντες μαζί με 250 ml καυτό νερό. Προσθέτουμε και αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε για 10΄. Στη συνέχεια μεταφέρουμε το φαγητό σε ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε 25΄-30΄ στον φούρνο μέχρι να μείνει με το λάδι του. Γαρνίρουμε με τυρί φέτα και μαϊντανό και συνοδεύουμε με ζεστό ψωμί.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με μια πρέζα αλατιού για 5΄ ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1΄.

Βήμα 2

Στη συνέχεια ρίχνουμε τα ντοματίνια, την κανέλα, τη ρίγανη και τους γίγαντες μαζί με 250 ml καυτό νερό. Προσθέτουμε και αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε για 10΄. Στη συνέχεια μεταφέρουμε το φαγητό σε ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε 25΄-30΄ στον φούρνο μέχρι να μείνει με το λάδι του. Γαρνίρουμε με τυρί φέτα και μαϊντανό και συνοδεύουμε με ζεστό ψωμί.