Πολλοί από εμάς λατρεύουμε τα σκορδόψωμα και τα επιλέγουμε σαν ορεκτικό όχι μόνο με πίτσα, αλλά με οποιοδήποτε άλλο κυρίως πιάτο. Αν θέλουμε να τα ανεβάσουμε ακόμα ένα level μπορούμε να τα δοκιμάσουμε με τυρί, μια εκδοχή που είναι από τις αγαπημένες μου. Τη συγκεκριμένη συνταγή την έκανα με την μέθοδο Poolish για να γίνουν ιδιαίτερα αφράτα και ελαφριά και να τρώγονται ευχάριστα ακόμα και την επόμενη μέρα.

Προετοιμασία Poolish

Υλικά
310 γρ αλεύρι
310 ml νερό
4 γρ ξηρή μαγιά

Τοποθετούμε το νερό σε ένα τάπερ η ένα μπωλ. Βάζουμε την μαγιά στο αλεύρι μας και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι στο νερό ανακατεύοντας. Μετά από ελάχιστα λεπτά μόλις γίνει κρεμώδες το μίγμα μας σκεπάζουμε και σημειώνουμε με ένα μαρκαδόρο η ένα λαστιχάκι την στάθμη του Poolish. Το αφήνουμε εκτός ψυγείου για δυο ώρες και έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.

Προετοιμασία ζύμης
(2 μπάλες των 400 γρ θα μας δώσουν 18-120 σκορδόψωμα με τυρί)

Υλικά
Poolish 620 γρ
Αλεύρι 160 γρ
Αλάτι 15 γρ
Ελαιόλαδο 15 ml

Tips
Το Poolish το βγάζουμε από το ψυγείο 2-3 ώρες πριν κάνουμε την ζύμη. Η στάθμη του θα έχει διπλασιαστεί και θα είναι παχύρευστο, κρεμώδες και γεμάτο φυσαλίδες. Αν το αφήσουμε παραπάνω εκτός ψυγείου αρχίζει και ελαττώνεται η δύναμη του.
Ζυμώνουμε το Poolish με την μισή ποσότητα από το αλεύρι. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι. Στην συνέχεια βάζουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και στο τέλος το ελαιόλαδο.
Μόλις σχηματιστεί η μπάλα μας την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Την ξανασχηματίζουμε σε μπάλα ζυμώνοντας την ελάχιστα και ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να εγκλωβίσουμε περισσότερο αέρα στο εσωτερικό της ζύμης.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για άλλα 20 λεπτά και έπειτα την κάνουμε 2 μπάλες των 410 γρ.
Τις αφήνουμε επίσης σκεπασμένες για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους.

Προετοιμασία (Σκορδόλαδο)

Υλικά
3 σκελίδες σκόρδο
100ml ελαιόλαδο
15γρ μαιντανός

Σε ένα πολυκόφτη multi τοποθετούμε τα σκόρδα μας, το ελαιόλαδο και τον μαιντανό κομμένο. Tα αλέθουμε για λίγο. Αν θέλουμε ακόμα πιο έντονη την γεύση του σκόρδου μπορούμε να προσθέσουμε ακόμα 1 με 2 σκελίδες.

Εκτέλεση Συνταγής

Πιέζουμε ελαφρώς τις μπάλες μας και τις ανοίγουμε χωρίς να τις λεπτύνουμε αρκετά. Κάνουμε αρκετές τρύπες στην ζύμη με ένα πιρούνι για να μην μας φουσκώσει κατά την διάρκεια του ψησίματος και την αλείφουμε με ένα πινέλο με το σκορδόλαδο που ετοιμάσαμε. Αφού προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς ψήνουμε για 7-8 λεπτά.

Έπειτα βγάζουμε τα σκορδόψωμα από τον φούρνο και προσθέτουμε το τυρί και ψήνουμε για άλλα 7-8 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία. Είναι πλέον έτοιμα. Με το πινέλο μας τα αλείφουμε πάλι με το σκορδόλαδο όταν βγούνε από τον φούρνο ψημένα και προσθέτουμε θαλασσινό αλάτι και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Κόβουμε σε ροδέλες και σερβίρουμε.

Δείτε και το βίντεο με όλη τη διαδικασία της συνταγής: