Το ζύμωμα είναι μια από τις πιο σημαντικές διαδικασίες για τη δημιουργία της ζύμης της πίτσας και ο χρόνος που θα ζυμώσουμε είναι καθοριστικός για τη συμπεριφορά του ζυμαριού και της πίτσας στην τελική της μορφή.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που διαμορφώνουν τον τελικό χρόνο ζυμώματος. Ενδεικτικά, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε κάποιους όπως ο τρόπος που θα ζυμώσουμε είτε με το χέρι είτε με το ζυμωτήριο, η ποσότητα της ζύμης, το ποσοστό της υγρασίας κτλ. Για παράδειγμα ζύμες με αυξημένα ποσοστά υγρασίας χρειάζονται λιγότερο χρόνο ζυμώματος, ενώ αντίθετα όταν ζυμώνουμε με το χέρι χρειαζόμαστε πιο πολύ χρόνο σε σχέση με το αν ζυμώσουμε στο ζυμωτήριο.

Υπάρχουν όμως δύο εύκολοι και πρακτικοί τρόποι που μας δείχνουν ότι η ζύμη της πίτσας είναι έτοιμη και δεν θέλει άλλο ζύμωμα. Και δεν χρειάζεται να είσαι PizzaChef για να το καταλάβεις.

1ος τρόπος
Πιάνουμε τη ζύμη μας από τις δυο της άκρες και την τεντώνουμε σιγά σιγά προς τα έξω και σταθερά. Όταν η ζύμη μας δεν σκίζεται σημαίνει ότι είναι έτοιμη και δεν θέλει άλλο ζύμωμα.

2ος τρόπος
Όταν σχηματίσουμε τη ζύμη μας σε μια μπάλα την πιέζουμε σιγά σιγά με το δάχτυλό μας προς τα μέσα και αφήνουμε. Όταν αυτή επανέλθει πάλι σιγά σιγά προς τα έξω στην αρχική της μορφή μας δείχνει ότι επίσης είναι έτοιμη. Αν παραμείνει το βαθούλωμα που κάναμε με το δάχτυλο μας σημαίνει ότι χρειάζεται να ζυμώσουμε κι άλλο.

Δείτε το βίντεο με την εκτέλεση της συνταγής:

 

Διαβάστε ακόμη:

Πίτσα με θαλασσινά (όλα τα tips που πρέπει να γνωρίζετε)

Φτιάχνουμε αυθεντική πίτσα ΒΒQ στο σπίτι

Πώς να φτιάξετε Mozzarella in Carrozza, το αγαπημένο ορεκτικό των Ιταλών