Τα γεμιστά χωρίς κιμά, με ρύζι, κουκουνάρια, αμύγδαλα και μπόλικα μυρωδικά.
Υλικά
- 6 ντομάτες
- 6 πιπεριές
- 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
- 4-5 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 100γρ. κουκουνάρι
- 100γρ. αμύγδαλα
- 100 γρ. σταφίδες μαύρες
- 3 μεγάλες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
- 1 πρέζα ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι φρυγανιά, τριμμένη
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και μαραίνετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 1-2 λεπτά.
Βήμα 2
Προσθέτετε το ρύζι και αφού τα σοτάρετε για 2-3 λεπτά ρίχνετε τις τριμμένες ντομάτες. Συμπληρώνετε λίγο νερό, αφήνετε να βράσει για 3-4 λεπτά και ρίχνετε τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το κουκουνάρι, τα αμύγδαλα και τις σταφίδες. Αλατοπιπερώνετε ανακατεύετε καλά και αποσύρετε από τη φωτιά.
Βήμα 3
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170οC στον αέρα. Με ένα μαχαίρι κόβετε το πάνω μέρος των λαχανικών, σαν καπάκι. Αδειάζετε τα λαχανικά (ντομάτες και πιπεριές) από την ψίχα και τα σπόρια και τα γεμίζετε με το μίγμα του ρυζιού κατά τα 2/3.
Βήμα 4
Τοποθετείτε τα λαχανικά σε ένα ταψί και ανάμεσά τους αραδιάζετε τις πατάτες. Περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι, αλατοπιπερώνετε καλά και πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και τη φρυγανιά. Ψήνετε για 1 ώρα και 30 λεπτά. Σερβίρετε χλιαρά ή κρύα.