gemista
clock icon
2:50'

Γεμιστά λαδερά

Υλικά

  • 1.400γρ. μεγάλες ντομάτες
  • 1.200γρ. κολοκυθάκια στρογγυλά
  • 560γρ. μεσαίες μελιτζάνες
  • 400γρ. μεγάλες πιπεριές πράσινες
  • 480γρ. πιπεριές φλωρίνης
  • 30γρ. ζάχαρη
  • 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη + 1 ψιλοκομμένη
  • 7γρ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένo
  • 40γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 230γρ. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 500γρ. ρύζι γλασέ, πλυμένο
  • 30γρ. πελτέ τομάτας
  • 50γρ. κασέρι ή γκούντα, τριμμένο
  • 1.200γρ. πατάτες
  • 25-30γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Τα λαχανικά δεν πρέπει να είναι πολύ στριμωγμένα στο ταψί, για να χωρέσουν και οι πατάτες.

Τα γεμιστά στην πιο λαχταριστή εκδοχή τους από τα χεράκια του Έλληνα MasterChef και συνεργάτη μας, Λάμπρου Βακιάρου.

Κόβετε το καπάκι από όλα τα λαχανικά, αφαιρείτε την ψίχα και την κρατάτε για τη γέμιση. Την ψίχα της ντομάτας τη βάζετε σε ξεχωριστό μπολ.

Με ένα πιρούνι καρφώνετε τα λαχανικά στο κάτω μέρος σε 4 σημεία. Πασπαλίζετε το εσωτερικό κάθε λαχανικού με ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.

Ψιλοκόβετε τη ψίχα από τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Βάζετε στο μούλτι το εσωτερικό από τις πράσινες πιπεριές, το εσωτερικό από τις ντομάτες, την ολόκληρη σκελίδα σκόρδο, το 1/3 από το δυόσμο και το 1/3 από το μαϊντανό και τα αλέθετε ώστε να φτιάξετε μία σάλτσα.

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε 50γρ. από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τη ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδου για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τσιγαρίζετε για άλλα 2-3 λεπτά. Ρίχνετε αλάτι και αρκετό πιπέρι. Προσθέτετε στο τηγάνι το ρύζι και τον πελτέ, σοτάρετε για 1 λεπτό και σβήνετε με τη μισή σάλτσα. Μαγειρεύετε για άλλο 1 λεπτό και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.

Προσθέτετε στο μίγμα το τυρί, τον υπόλοιπο δυόσμο και μαϊντανό, 100γρ. από το ελαιόλαδο ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε, αν χρειάζεται, αλάτι και πιπέρι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Γεμίζετε όλα τα λαχανικά με το μίγμα μέχρι τα 3/4 και τα βάζετε σε ταψί.

Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε κυδωνάτες. Τις αλατοπιπερώνετε και τις στριμώχνετε ενδιάμεσα στα λαχανικά. Ραντίζετε τα γεμιστά με 80γρ. από το ελαιόλαδο και κλείνετε με τα καπάκια τους. Ρίχνετε στο ταψί την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζετε από πάνω παντού με την τριμμένη φρυγανιά. Σκεπάζετε πρώτα με μία λαδόκολλα και σφραγίζετε με αλουμινόχαρτο.

Ψήνετε τα γεμιστά στο φούρνο για 1 ώρα και στη συνέχεια τα ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 45 λεπτά με 1 ώρα ακόμη, ανάλογα με το φούρνο σας.

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε το καπάκι από όλα τα λαχανικά, αφαιρείτε την ψίχα και την κρατάτε για τη γέμιση. Την ψίχα της ντομάτας τη βάζετε σε ξεχωριστό μπολ.

Βήμα 2

Με ένα πιρούνι καρφώνετε τα λαχανικά στο κάτω μέρος σε 4 σημεία. Πασπαλίζετε το εσωτερικό κάθε λαχανικού με ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 3

Ψιλοκόβετε τη ψίχα από τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Βάζετε στο μούλτι το εσωτερικό από τις πράσινες πιπεριές, το εσωτερικό από τις ντομάτες, την ολόκληρη σκελίδα σκόρδο, το 1/3 από το δυόσμο και το 1/3 από το μαϊντανό και τα αλέθετε ώστε να φτιάξετε μία σάλτσα.

Βήμα 4

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε 50γρ. από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τη ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδου για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τσιγαρίζετε για άλλα 2-3 λεπτά. Ρίχνετε αλάτι και αρκετό πιπέρι. Προσθέτετε στο τηγάνι το ρύζι και τον πελτέ, σοτάρετε για 1 λεπτό και σβήνετε με τη μισή σάλτσα. Μαγειρεύετε για άλλο 1 λεπτό και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.

Βήμα 5

Προσθέτετε στο μίγμα το τυρί, τον υπόλοιπο δυόσμο και μαϊντανό, 100γρ. από το ελαιόλαδο ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε, αν χρειάζεται, αλάτι και πιπέρι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Γεμίζετε όλα τα λαχανικά με το μίγμα μέχρι τα 3/4 και τα βάζετε σε ταψί.

Βήμα 6

Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε κυδωνάτες. Τις αλατοπιπερώνετε και τις στριμώχνετε ενδιάμεσα στα λαχανικά. Ραντίζετε τα γεμιστά με 80γρ. από το ελαιόλαδο και κλείνετε με τα καπάκια τους. Ρίχνετε στο ταψί την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζετε από πάνω παντού με την τριμμένη φρυγανιά. Σκεπάζετε πρώτα με μία λαδόκολλα και σφραγίζετε με αλουμινόχαρτο.

Βήμα 7

Ψήνετε τα γεμιστά στο φούρνο για 1 ώρα και στη συνέχεια τα ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 45 λεπτά με 1 ώρα ακόμη, ανάλογα με το φούρνο σας.