P39
clock icon
1:40'

Γεμιστά λαχανικά με ρύζι, τυριά και αντζούγιες

Υλικά

  • 4 μικρές ντομάτες
  • 4 στρογγυλά κολοκύθια
  • 4 πιπεριές κόκκινες
  • 200γρ. ρύζι (καρολίνα ή νυχάκι)
  • 5 κουτ. σούπας κεφαλογραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
  • 100γρ. κασέρι ή γραβιέρα, σε κυβάκια
  • 6 αντζούγιες ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 5 κουτ. σούπας pesto βασιλικού (έτοιμο από βαζάκι)
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας σταφίδα σουλτανίνα
  • 1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ίσως τα πιο εναλλακτικά γεμιστά που έχετε δοκιμάσει, με τυριά και αντζούγιες να τους δίνουν ιδιαίτερη γεύση που θα σας αρέσει πολύ όμως. Όπως όλα τα γεμιστά, είναι καλύτερα όταν τα απολαμβάνετε χλιαρά και όχι ζεστά από τον φούρνο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Κόβετε τα καπάκια από τα κολοκυθάκια και αδειάζετε με ένα κουταλάκι τη σάρκα τους. Την ψιλοκόβετε.
Ζεσταίνετε τέσσερις κουταλιές σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτετε το κολοκυθάκι και σοτάρετε για 2 λεπτά. Ρίχνετε το ρύζι και, αφού το ανακατέψετε λίγο, προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό και αφήνετε το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά ανακατεύοντας κάθε τόσο.
Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε στο μισομαγειρεμένο ρύζι τις αντζούγιες, τα τυριά, τις σταφίδες, το pesto και ανάλογο αλατοπίπερο.
Κόβετε τα καπάκια από τις ντομάτες και αδειάζετε με ένα κουταλάκι το εσωτερικό τους. Το ψιλοκόβετε και ανακατεύετε το ζουμάκι και τη σάρκα τους με το μίγμα του ρυζιού.
Κόβετε τα καπάκια από τις πιπεριές και τις ξεσποριάζετε. Αλατοπιπερώνετε το εσωτερικό από τις πιπεριές, τις ντομάτες και τα κολοκύθια και τα λαδώνετε ελαφρά. Γεμίζετε τα λαχανικά με το μίγμα του ρυζιού και τα τοποθετείτε σε ταψάκι. Τα σκεπάζετε με τα καπάκια τους και τα περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Προσθέτετε στο ταψί το ζωμό των λαχανικών και το κρασί και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου ή όσο χρειαστεί μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά σας.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Κόβετε τα καπάκια από τα κολοκυθάκια και αδειάζετε με ένα κουταλάκι τη σάρκα τους. Την ψιλοκόβετε.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε τέσσερις κουταλιές σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτετε το κολοκυθάκι και σοτάρετε για 2 λεπτά. Ρίχνετε το ρύζι και, αφού το ανακατέψετε λίγο, προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό και αφήνετε το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά ανακατεύοντας κάθε τόσο.

Βήμα 3

Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε στο μισομαγειρεμένο ρύζι τις αντζούγιες, τα τυριά, τις σταφίδες, το pesto και ανάλογο αλατοπίπερο.

Βήμα 4

Κόβετε τα καπάκια από τις ντομάτες και αδειάζετε με ένα κουταλάκι το εσωτερικό τους. Το ψιλοκόβετε και ανακατεύετε το ζουμάκι και τη σάρκα τους με το μίγμα του ρυζιού.

Βήμα 5

Κόβετε τα καπάκια από τις πιπεριές και τις ξεσποριάζετε. Αλατοπιπερώνετε το εσωτερικό από τις πιπεριές, τις ντομάτες και τα κολοκύθια και τα λαδώνετε ελαφρά. Γεμίζετε τα λαχανικά με το μίγμα του ρυζιού και τα τοποθετείτε σε ταψάκι. Τα σκεπάζετε με τα καπάκια τους και τα περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Βήμα 6

Προσθέτετε στο ταψί το ζωμό των λαχανικών και το κρασί και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου ή όσο χρειαστεί μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά σας.