Garides sofrito-ANOIGMA

Υλικά

    Μερίδες: 6

  • 24 μέτριες γαρίδες
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 30 γραμ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 40 ml λευκό ξίδι καλής ποιότητας
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί καλής ποιότητας
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι γ.ο.χ
  • 40 ml ε.π ελαιόλαδο
  • 150-200 ml ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα από τα πιο απλοϊκά αλλά πεντανόστιμα πιάτα της Κέρκυρας μεταμορφώνεται σε υπέροχο θαλασσινό μεζέ, ιδανικό για το τραπέζι της παρέας. Συνοδεύστε με μία δροσερή Μαλαγουζιά που ταιριάζει πολύ!

Σε ευρύχωρη πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το ελαιόλαδο, σοτάρουμε για 2΄το σκόρδο και το αλεύρι μέχρι να πάρει ελαφρώς λίγο χρώμα.

Σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί ανακατεύοντας συνεχώς. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε 2΄να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το ζωμό, το αλάτι, το πιπέρι, τη μισή ποσότητα από τον μαϊντανό και μαγειρεύουμε για 10΄.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τις γαρίδες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο για 1΄κάθε πλευρά. Τις προσθέτουμε στη σάλτσα και τις αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις. Ρίχνουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό και αποσύρουμε.

Σερβίρουμε τις γαρίδες με τη σάλτσα τους αι λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Φωτογραφίες: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ευρύχωρη πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το ελαιόλαδο, σοτάρουμε για 2΄το σκόρδο και το αλεύρι μέχρι να πάρει ελαφρώς λίγο χρώμα.

Βήμα 2

Σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί ανακατεύοντας συνεχώς. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε 2΄να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το ζωμό, το αλάτι, το πιπέρι, τη μισή ποσότητα από τον μαϊντανό και μαγειρεύουμε για 10΄.

Βήμα 3

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τις γαρίδες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο για 1΄κάθε πλευρά. Τις προσθέτουμε στη σάλτσα και τις αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις. Ρίχνουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό και αποσύρουμε.

Βήμα 4

Σερβίρουμε τις γαρίδες με τη σάλτσα τους αι λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Φωτογραφίες: Εύα Μονοχάρη