Υπέροχο ορεκτικό για το κυριακάτικο ή το γιορτινό σας τραπέζι. Η πιπεράτη γεύση του τζίντζερ ταιριάζει υπέροχα με τις γαρίδες.
Υλικά
- 400γρ. γαρίδες μέτριες
- 1 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
- 2 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρδισμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 κουτ. σούπας λευκό κρασί
- αλάτι, πιπέρι πράσινο χοντροκομμένο
- 8 φύλλα κρούστας 15x15εκ. ή 4 φύλλα σφολιάτας στο ίδιο μέγεθος
- ελαιόλαδο
Για τα καλαθάκια
Tips
- Μη μαγειρεύετε τις γαρίδες για πολλή ώρα γιατί σκληραίνουν.
- Σημείωση: Το τζίντζερ ή πιπερόριζα, με τη λεμονάτη και ελαφρώς πικάντικη γεύση του, αρωματίζει κρεατικά, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, σάλτσες, λαχανικά, ακόμα και γλυκά. Χρησιμοποιείται φρέσκο (ξυσμένο ή ψιλοκομμένο) αλλά και ξερό, σε σκόνη. Όταν το χρησιμοποιείτε φρέσκο, το σοτάρετε στην αρχή του μαγειρέματος ενώ, αν το χρησιμοποιήσετε σε σκόνη, το προσθέτετε στο τέλος.
Διαδικασία
Βήμα 1
Πρώτα ετοιμάζετε τα καλαθάκια με το φύλλο: αλείφετε με λάδι τα φυλλαράκια της κρούστας και τα βάζετε δυο δυο μαζί μέσα σε λαδωμένα πυρίμαχα μπολάκια ή σε ατομικές φόρμες μιας χρήσης. Αν χρησιμοποιήσετε σφολιάτα, βάζετε από ένα φύλλο σε κάθε φόρμα, τρυπάτε τον πάτο πυκνά με πιρούνι, βάζετε μερικά φασόλια από πάνω για να μη φουσκώσει η σφολιάτα και την αλείφετε με αβγό. Ψήνετε τα καλαθάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC μέχρι να ροδίσουν. Τα διατηρείτε ζεστά.Βήμα 2
Στο μεταξύ καθαρίζετε τις γαρίδες και αφήνετε μόνο τις ουρίτσες τους. Τις αλατοπιπερώνετε.Βήμα 3
Σε ένα αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνετε το λάδι και τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά μαζί με το σκόρδο και το τζίντζερ. Μόλις αλλάξουν χρώμα, τις σβήνετε με το κρασί και τις μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά ακόμα.Βήμα 4
Τις πασπαλίζετε με καβουρδισμένο σουσάμι και τις σερβίρετε μέσα στα καλαθάκια για πρώτο πιάτο, πάνω σε φυλλαράκια ρόκας ή άλλης πράσινης σαλάτας.Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή