Αγαπάμε τα μανταρίνια και τώρα που είναι στην καλύτερη εποχή τους τα απολαμβάνουμε και στα φαγητά μας. Σε αυτή την απλή συνταγή δίνουν το φίνο άρωμα και τη γλύκα τους στις γαρίδες και τις κάνουν ακαταμάχητες.
Υλικά
- 8 μεγάλες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες
- 20 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 40 γρ. βούτυρο
- ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σκόνη
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
- 80 ml φρέσκο χυμό μανταρίνι
- 80 ml λικέρ πορτοκάλι (κουαντρό)
- ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 300 γρ. ανάμεικτα πράσινα σαλατικά (λόλα, μαρούλι, σπανάκι, παντζαρόφυλλα)
- 150 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 100 γρ. κολοκύθα ωμή, χοντροτριμμένη
- 2 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- χυμό από 1 μανταρίνι
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
- 3 κουτ. σούπας πετιμέζι
- αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μερίδες: 4
Για το σερβίρισμα
Για τη βινεγκρέτ
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και το βούτυρο να ζεσταθούν. Πασπαλίζουμε τα μπαχαρικά (κόλιανδρο, κύμινο, πάπρικα) και μετά από 1΄ ρίχνουμε τις γαρίδες. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά και από τις δύο πλευρές μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Βήμα 2
Ρίχνουμε τον χυμό των μανταρινιών και το λικέρ, ανάβουμε με ένα σπίρτο και φλαμπάρουμε προσεκτικά. Μόλις εξαφανιστούν οι φλόγες πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βήμα 3
Βινεγκρέτ: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με έναν αυγοδάρτη. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα ανάμεικτα σαλατικά, τα ντοματίνια και την τριμμένη κολοκύθα. Ραντίζουμε με τη μισή βινεγκρέτ και ανακατεύουμε με τα χέρια ή δύο σπάτουλες.
Βήμα 4
Μεταφέρουμε τα σαλατικά σε μια μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος, γαρνίρουμε με τις γαρίδες, πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο σουσάμι και ραντίζουμε με την υπόλοιπη βινεγκρέτ. Σερβίρουμε αμέσως.