Τι είναι καλύτερο από ένα γαλακτομπούρεκο; Ένα γαλακτομπούρεκο σοκολάτας! Αυτό το σιροπιαστό γλυκάκι θα σάς ενθουσιάσει με το τραγανό του φύλλο και την πλούσια «αμαρτωλή» του γέμιση.
Υλικά
- 7 φύλλα κρούστας
- 200γρ. βούτυρο 82%, λιωμένο
- 820ml γάλα πλήρες
- 170γρ. ζάχαρη
- 85γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 25γρ. βούτυρο 82%
- 45γρ. κουβερτούρα μαύρη 70%
- 2 κρόκους αβγών
- ξύσμα από ½ πορτοκάλι
- 1 κουτ. γλυκού κακάο σε σκόνη (σκουρόχρωμο)
- 320γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 κουτ. σούπας κακάο
- 130ml νερό
- 70γρ. γλυκόζη
- 1 ξυλάκι κανέλα
Για την κρέμα
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Βήμα 1
Για την κρέμα: Βάζετε το γάλα στη φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί προσθέτετε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τους κρόκους και το κακάο και ανακατεύετε συνέχεια με σύρμα χειρός με προσοχή για να μην κολλήσει.
Βήμα 2
Μόλις το μίγμα αρχίζει να βράζει αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο, το ξύσμα και τη σοκολάτα και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.
Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και βουτυρώνετε καλά ένα ταψί. Στρώνετε στο ταψί σταυρωτά τέσσερα φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνετε ένα προς ένα. Έπειτα, αδειάζετε την κρέμα και καλύπτετε με τα φύλλα που προεξέχουν. Τα βουτυρώνετε και στρώνετε άλλα τρία φύλλα από πάνω, τα οποία βουτυρώνετε ένα προς ένα. Κόβετε όσο φύλλο προεξέχει από το ταψί και μαζεύετε προς τα μέσα το φύλλο στις άκρες του ταψιού.
Βήμα 4
Χαράζετε ελαφρώς την επιφάνεια του γαλακτομπούρεκου και ψεκάζετε με λίγο νερό. Ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου.
Βήμα 5
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε το νερό, το κακάο, τη γλυκόζη και την κανέλα στη φωτιά και μόλις ζεσταθούν προσθέτετε τη ζάχαρη ανακατεύοντας να λιώσει η ζάχαρη και να διαλυθεί το κακάο. Όταν πάρει βράση το σιρόπι, αφήνετε να κοχλάσει για 1 λεπτό ανακατεύοντας για να μη φουσκώσει, αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.
Βήμα 6
Όταν είναι έτοιμο το γαλακτομπούρεκο σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κάτη