falafel_syn_egyptioton

Υλικά

  • 200 γρ. κουκιά
  • 100 γρ. ρεβίθια
  • 1 πράσο νεαρό, το πράσινο μέρος
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 μικρές σκελίδες σκόρδο
  • ½ μάτσο μαϊντανό
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού καρδάμωμο
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο
  • αλεύρι ή σιμιγδάλι για το πανάρισμα
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Στην Αλεξάνδρεια τα λένε και φελέφελ, ενώ στην υπόλοιπη Αίγυπτο τα αποκαλούν ταμίε (ta’ameya). Φτιάχνονται κατεξοχήν με ένα είδους μικρού, ανοιχτόχρωμου κουκιού που λέγεται φούλι και με μπόλικο μαϊντανό. Είναι τραγάνα και σερβίρονται συνηθώς με σος από ταχίνι.

Μουσκεύουμε τα κουκιά και τα ρεβίθια μία μέρα πριν (χωρίς σόδα). Την επομένη τα χτυπάμε σε δυνατό μούλτι ή πολυκόφτη και τα πολτοποιούμε.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ. Στο ίδιο μπολ ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι, και ζυμώνουμε καλά.

Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2-3 ώρες να δέσουν τα υλικά και τα αρώματα.

Βγάζουμε από το ψυγείο, πλάθουμε μικρές μπάλες, τις πατικώνουμε ελαφρώς, τις πανάρουμε σε αλεύρι ή σιμιγδάλι και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.

Σερβίρουμε με πίτες και σος γιαουρτιού με ταχίνι και μέντα.

Συνταγή: Ρέντα Σαΐσα
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουσκεύουμε τα κουκιά και τα ρεβίθια μία μέρα πριν (χωρίς σόδα). Την επομένη τα χτυπάμε σε δυνατό μούλτι ή πολυκόφτη και τα πολτοποιούμε.

Βήμα 2

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ. Στο ίδιο μπολ ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι, και ζυμώνουμε καλά.

Βήμα 3

Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2-3 ώρες να δέσουν τα υλικά και τα αρώματα.

Βήμα 4

Βγάζουμε από το ψυγείο, πλάθουμε μικρές μπάλες, τις πατικώνουμε ελαφρώς, τις πανάρουμε σε αλεύρι ή σιμιγδάλι και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.

Βήμα 5

Σερβίρουμε με πίτες και σος γιαουρτιού με ταχίνι και μέντα.

Συνταγή: Ρέντα Σαΐσα
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης