kotopoulo-stir-fry
clock icon
30'

Ελληνικό stir-fry με κοτόπουλο και λαχανικά

Υλικά

  • 1 κιλό στήθος κοτόπουλου, σε κυβάκια των 2εκ. περίπου
  • 3 καρότα καθαρισμένα, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
  • 2 μεγάλες πιπεριές πράσινες κομμένες στη μέση, και σε λεπτές φέτες
  • 2 μικρά κεφάλια μπρόκολο καθαρισμένο, σε μπουκετάκια
  • 24 ντοματίνια (προαιρετικά)
  • 2-3 ματσάκια ρόκα πλυμένη, καθαρισμένη
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 2 μικρές πιπερίτσες καυτερές (πεπεροντσίνο) θρυμματισμένες
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
  • 150γρ. γραβιέρα Κρήτης παλαιωμένη (να μην είναι πολύ μαλακή και λιώσει)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Το τηγάνισμα θα πρέπει να γίνει σε δύο ή τρεις φάσεις για να γίνει σωστά. Το τηγάνι πρέπει να καίει πάρα πολύ διαφορετικά το φαγητό θα γίνει βραστό αντί για τηγανητό.

Η συνταγή αυτή είναι σαν κινέζικο stir-fry (που σημαίνει ανακατεύω και τηγανίζω) χωρίς soy sauce ή oyster sauce και με υλικά που είναι όλα ελληνικά εκτός από το τζίντζερ.

Σε πολύ δυνατή φωτιά ζεσταίνετε ένα γουόκ ή αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να καπνίσει. Ανακατεύετε το κοτόπουλο με το ελαιόλαδο και το ρίχνετε στο γουόκ. Σοτάρετε ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα για 2 λεπτά.
Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα το σκόρδο, το τζίντζερ και τις καυτερές πιπερίτσες. Σοτάρετε για άλλα 3 λεπτά. Προσθέτετε το καρότο, το κρεμμύδι και την πιπεριά συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 1,5 λεπτό επιπλέον.
Ρίχνετε το μπρόκολο (και σε αυτό το σημείο τα ντοματίνια αν τα χρησιμοποιήσετε) μαγειρεύοντας για 1,5 λεπτό. Κατόπιν, τη ρόκα, τα αρωματικά, τη γραβιέρα σε κυβάκια και απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά. Ανακατεύετε ώστε η ζέστη από το φαγητό να μαράνει τη ρόκα. Αλατοπιπερώνετε, περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε πολύ δυνατή φωτιά ζεσταίνετε ένα γουόκ ή αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να καπνίσει. Ανακατεύετε το κοτόπουλο με το ελαιόλαδο και το ρίχνετε στο γουόκ. Σοτάρετε ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα για 2 λεπτά.

Βήμα 2

Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα το σκόρδο, το τζίντζερ και τις καυτερές πιπερίτσες. Σοτάρετε για άλλα 3 λεπτά. Προσθέτετε το καρότο, το κρεμμύδι και την πιπεριά συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 1,5 λεπτό επιπλέον.

Βήμα 3

Ρίχνετε το μπρόκολο (και σε αυτό το σημείο τα ντοματίνια αν τα χρησιμοποιήσετε) μαγειρεύοντας για 1,5 λεπτό. Κατόπιν, τη ρόκα, τα αρωματικά, τη γραβιέρα σε κυβάκια και απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά. Ανακατεύετε ώστε η ζέστη από το φαγητό να μαράνει τη ρόκα. Αλατοπιπερώνετε, περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή