/m/loader/final_group_loader/OLI_0713_p40-47_SOv3_for_loading/OLI_0713_p40-47_SOv3/
clock icon
30'

Εύκολη συνταγή για ατομικά τιραμισού

Υλικά

  • 3 αυγά, σε κρόκους και ασπράδια
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 125 γρ. μασκαρπόνε
  • 100 ml καφέ εσπρέσο, ζεστό
  • 75 ml γλυκό κρασί Vinsanto, ξηρό ιταλικό κρασί Marsala, μπράντι ή ρούμι
  • 50 γρ. κουβερτούρα με 70% κακάο, τριμμένη
  • 100 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, παχύρρευστη για ζαχαροπλαστική
  • 12 μπισκότα σαβαγιάρ
  • ξύσμα κουβερτούρας (προαιρετικά)

Tips

  • Το τιραµισού είναι πιο εντυπωσιακό όταν σερβίρεται σε ποτήρια παρά σε µπολ.
  • Η συνταγή περιέχει ωµά αυγά, για αυτό φροντίστε να είναι ολόφρεσκα και καλής ποιότητας.

Κλασικά αγαπημένο τιραμισού! Αυτό το ιταλικό γλυκό είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και έχει άρωμα καφέ.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Κατόπιν, χτυπάμε το μασκαρπόνε ελαφρά να αφρατέψει και το ενσωματώνουμε στο μείγμα των αυγών. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφούλες και σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, επίσης μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές.

Πρώτα ενσωματώνουμε στο μείγμα των αυγών τη σαντιγί και μετά τη μαρέγκα με απαλές κυκλικές κινήσεις με μαρίζ, για να πάρει το μείγμα όσο περισσότερο αέρα γίνεται.  Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον καφέ και το αλκοόλ της επιλογής μας. Με το 1/3 της τριμμένης κουβερτούρας καλύπτουμε τη βάση των ποτηριών (ή μια πιατέλα) όπου θα επιλέξουμε να σερβίρουμε το γλυκό μας. Κατόπιν κάνουμε μία στρώση κρέμας πάχους 2 εκ.

Βουτάμε γρήγορα τα σαβαγιάρ μέσα στο μείγμα του καφέ, λίγα-λίγα κάθε φορά, όχι όλα μαζί γιατί θα μουσκέψουν πολύ, και κάνουμε μία στρώση σε κάθε ποτήρι πάνω από την κρέμα. Συνεχίζουμε να κάνουμε στρώσεις με την ίδια
σειρά μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά, τελειώνοντας με μια στρώση κρέμας. Αφήνουμε τα τιραμισού στο ψυγείο όλη νύχτα.

Πασπαλίζουμε από πάνω με την υπόλοιπη τριμμένη κουβερτούρα, προσθέτοντας από πάνω και ξύσμα σοκολάτας αν θέλουμε.

Φωτογραφία: Gareth Morgans

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Κατόπιν, χτυπάμε το μασκαρπόνε ελαφρά να αφρατέψει και το ενσωματώνουμε στο μείγμα των αυγών. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφούλες και σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, επίσης μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές.

Βήμα 2

Πρώτα ενσωματώνουμε στο μείγμα των αυγών τη σαντιγί και μετά τη μαρέγκα με απαλές κυκλικές κινήσεις με μαρίζ, για να πάρει το μείγμα όσο περισσότερο αέρα γίνεται.  Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον καφέ και το αλκοόλ της επιλογής μας. Με το 1/3 της τριμμένης κουβερτούρας καλύπτουμε τη βάση των ποτηριών (ή μια πιατέλα) όπου θα επιλέξουμε να σερβίρουμε το γλυκό μας. Κατόπιν κάνουμε μία στρώση κρέμας πάχους 2 εκ.

Βήμα 3

Βουτάμε γρήγορα τα σαβαγιάρ μέσα στο μείγμα του καφέ, λίγα-λίγα κάθε φορά, όχι όλα μαζί γιατί θα μουσκέψουν πολύ, και κάνουμε μία στρώση σε κάθε ποτήρι πάνω από την κρέμα. Συνεχίζουμε να κάνουμε στρώσεις με την ίδια
σειρά μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά, τελειώνοντας με μια στρώση κρέμας. Αφήνουμε τα τιραμισού στο ψυγείο όλη νύχτα.

Βήμα 4

Πασπαλίζουμε από πάνω με την υπόλοιπη τριμμένη κουβερτούρα, προσθέτοντας από πάνω και ξύσμα σοκολάτας αν θέλουμε.

Φωτογραφία: Gareth Morgans