DULCE-DE-LECHE
clock icon
2:10'

Dulce de leche ή μαρμελάδα γάλακτος ελληνιστί

Υλικά

  • 1 λίτρο γάλα
  • 500γρ. ζάχαρη
  • βανίλια

Tips

  • Για να φτιάξετε σοκολατένια μαρμελάδα από γάλα, στην παραπάνω συνταγή προσθέτετε από την αρχή τρεις κουταλιές σούπας κακάο.
  • Μαρμελάδα από ζαχαρούχο γάλα για τους πιο βιαστικούς… Βάζετε ένα κουτί ζαχαρούχο γάλα χωρίς να το ανοίξετε μέσα σε χύτρα ταχύτητας. Τη γεμίζετε με νερό ώστε να φτάνει στη μέση του κουτιού και σφραγίζετε τη χύτρα. Από τη στιγμή που θα σηκωθεί η βαλβίδα χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 40 λεπτά ακριβώς. Η μαρμελάδα γάλακτος είναι έτοιμη. Δεν ανοίγετε το κουτί μέχρι να κρυώσει εντελώς.
  • Και μια αμαρτωλή ιδέα... Λιώνετε πικρή σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί και με ένα πινέλο αλείφετε το εσωτερικό μερικών καραμελόχαρτων (θέλει δύο τρεις στρώσεις για να κάνει η σοκολάτα ένα σχετικά παχύ στρώμα). Όταν κρυώσει και πήξει η σοκολάτα, γεμίζετε τα καλαθάκια που φτιάξατε με μαρμελάδα γάλακτος και βυθίζετε στο κέντρο της από ένα καβουρδισμένο φουντούκι.

Πρόκειται για σπεσιαλιτέ της Αργεντινής και της Ουρουγουάης, ενώ σε Χιλή, Βολιβία, Βενεζουέλα, Βραζιλία και Κολομβία αποτελεί βάση για πολλά άλλα γλυκά. Στην αυθεντική συνταγή της το γάλα βράζει αργά στην κατσαρόλα μαζί με ζάχαρη και απαιτεί συνεχές ανακάτεμα. Χρειάζεται δηλαδή να εξατμιστεί το νερό του γάλακτος ώστε να μείνει το ένα έκτο του όγκου του και να καραμελώσει με τη ζάχαρη.

Βάζετε σε κατσαρόλα το γάλα, τη βανίλια και τη ζάχαρη και ανακατεύετε ασταμάτητα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Τότε χαμηλώνετε κι άλλο τη φωτιά και σιγοβράζετε για 2 ώρες, ανακατεύοντας κάθε τόσο μέχρι να πήξει το μίγμα.

Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα της μπεσαμέλ και το χρώμα του μελιού. Μεταφέρετε τη μαρμελάδα σε μικρά αποστειρωμένα βάζα και τη διατηρείτε στο ψυγείο. Την αφήνετε να μείνει για 1 εβδομάδα πριν τη χρησιμοποιήσετε…

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη- Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε σε κατσαρόλα το γάλα, τη βανίλια και τη ζάχαρη και ανακατεύετε ασταμάτητα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Τότε χαμηλώνετε κι άλλο τη φωτιά και σιγοβράζετε για 2 ώρες, ανακατεύοντας κάθε τόσο μέχρι να πήξει το μίγμα.

Βήμα 2

Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα της μπεσαμέλ και το χρώμα του μελιού. Μεταφέρετε τη μαρμελάδα σε μικρά αποστειρωμένα βάζα και τη διατηρείτε στο ψυγείο. Την αφήνετε να μείνει για 1 εβδομάδα πριν τη χρησιμοποιήσετε…

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη- Food Styling: Αντωνία Κατή