droseres mprousketes me gavro
clock icon
30'

Δροσερές μπρουσκέτες με γαύρο μαρινάτο

Υλικά

  • 6 λεπτές φέτες χωριάτικο ψωμί από καρβέλι
  • Για το μαρινάτο γαύρο

  • 36 γαυράκια φρέσκα
  • 1 φλιτζάνι ξίδι
  • 2 κουτ. σούπας αλάτι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο
  • 1 μεγάλη ντομάτα πλυμένη καλά
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ μαϊντανό ψιλοκομμένο

Ο μαρινάτος γαύρος φτιάχνεται πολύ εύκολα και είναι εξαιρετικός μεζές για τη μπίρα σας. Αντί να τον σερβίρετε σκέτο σε πιατάκια βέβαια, μπορείτε να φτιάξετε μαζί του και νόστιμες μπρουσκέτες.

Μαρινάρετε το γαύρο: Αφαιρείτε το κεφαλάκι, τα εντόσθια και σιγά σιγά ανοίγετε τα ψαράκια στη μέση και αφαιρείτε τη ραχοκοκαλιά τους. Τα πλένετε καλά και τα βάζετε σε ένα μπολάκι. Ρίχνετε μέσα το ξίδι και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε το γαύρο να μαριναριστεί για 6 ώρες τουλάχιστον.
Αμέσως μετά τον ξεπλένετε με άφθονο νερό, τον στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας και τον φυλάτε στο ψυγείο.
Ετοιμάζετε τα λαχανικά. Κόβετε το κρεμμύδι σε μικρά κομματάκια, το βάζετε σε ένα μπολ και προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Καθαρίζετε την ντομάτα από τα κοτσάνια και την κόβετε σε κυβάκια. Την προσθέτετε κι αυτή στο ίδιο μπολ με τα κρεμμύδια, ανακατεύετε και φυλάτε τη σαλάτα στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.
Χτυπάτε το ελαιόλαδο και το σκόρδο στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βγάζετε το γαύρο από το ψυγείο και τον περιχύνετε με το σκορδάτο ελαιόλαδο.
Ετοιμάζετε τις μπρουσκέτες: Ψήνετε στο γκριλ του φούρνου σας τις φέτες του ψωμιού μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τις βάζετε σε πιατέλα και πάνω σε κάθε φέτα βάζετε έξι γαυράκια, τρία από τη μια πλευρά και τρία από την άλλη. Αν σας έχει περισσέψει σκορδάτο ελαιόλαδο, περιχύνετε με αυτό τις φετούλες.
Βγάζετε το μπολ με τα λαχανικά από το ψυγείο και με ένα κουταλάκι τα μοιράζετε πάνω από τα γαυράκια. Σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Μαρινάρετε το γαύρο: Αφαιρείτε το κεφαλάκι, τα εντόσθια και σιγά σιγά ανοίγετε τα ψαράκια στη μέση και αφαιρείτε τη ραχοκοκαλιά τους. Τα πλένετε καλά και τα βάζετε σε ένα μπολάκι. Ρίχνετε μέσα το ξίδι και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε το γαύρο να μαριναριστεί για 6 ώρες τουλάχιστον.

Βήμα 2

Αμέσως μετά τον ξεπλένετε με άφθονο νερό, τον στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας και τον φυλάτε στο ψυγείο.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τα λαχανικά. Κόβετε το κρεμμύδι σε μικρά κομματάκια, το βάζετε σε ένα μπολ και προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Καθαρίζετε την ντομάτα από τα κοτσάνια και την κόβετε σε κυβάκια. Την προσθέτετε κι αυτή στο ίδιο μπολ με τα κρεμμύδια, ανακατεύετε και φυλάτε τη σαλάτα στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.

Βήμα 4

Χτυπάτε το ελαιόλαδο και το σκόρδο στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βγάζετε το γαύρο από το ψυγείο και τον περιχύνετε με το σκορδάτο ελαιόλαδο.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε τις μπρουσκέτες: Ψήνετε στο γκριλ του φούρνου σας τις φέτες του ψωμιού μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τις βάζετε σε πιατέλα και πάνω σε κάθε φέτα βάζετε έξι γαυράκια, τρία από τη μια πλευρά και τρία από την άλλη. Αν σας έχει περισσέψει σκορδάτο ελαιόλαδο, περιχύνετε με αυτό τις φετούλες.

Βήμα 6

Βγάζετε το μπολ με τα λαχανικά από το ψυγείο και με ένα κουταλάκι τα μοιράζετε πάνω από τα γαυράκια. Σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb