Ενας πλούσιος αρωματικός χαλβάς ιδανικός για κάθε περίσταση. Ο Λάμπρος Βακιάρος χρησιμοποιεί γάλα αμυγδάλου που δίνει βελούδινη υφή στον χαλβά. Οι ξηροί καρποί απογειώνουν τη γεύση.
Σε μία μεσαία κατσαρόλα σιγοβράζετε το γάλα αμυγδάλου με τη ζάχαρη, το κάρδαμο και την κανέλα σε μέτρια προς σιγανή φωτιά για 5-7 λεπτά.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνετε το
σιμιγδάλι και ανακατεύετε με μία ξύλινη κουτάλα συνεχώς για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μία κουτάλα ρίχνετε το αρωματισμένο σιρόπι του γάλακτος στο σιμιγδάλι. Επαναφέρετε την κατσαρόλα στη φωτιά και μαγειρεύετε για 3-4 λεπτά σε χαμηλή ένταση.
Προσθέτετε όλους τους ξηρούς καρπούς, την κανέλα και ανακατεύετε καλά.
Τοποθετείτε το μίγμα του χαλβά σε μία φόρμα και το στρώνετε ομοιόμορφα πιέζοντάς το ελαφρώς. Αφήνετε να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα και ξεφορμάρετε. Πασπαλίζετε με κανέλα και σερβίρετε.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μία μεσαία κατσαρόλα σιγοβράζετε το γάλα αμυγδάλου με τη ζάχαρη, το κάρδαμο και την κανέλα σε μέτρια προς σιγανή φωτιά για 5-7 λεπτά.
Βήμα 2
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνετε το
σιμιγδάλι και ανακατεύετε με μία ξύλινη κουτάλα συνεχώς για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Βήμα 3
Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μία κουτάλα ρίχνετε το αρωματισμένο σιρόπι του γάλακτος στο σιμιγδάλι. Επαναφέρετε την κατσαρόλα στη φωτιά και μαγειρεύετε για 3-4 λεπτά σε χαμηλή ένταση.
Βήμα 4
Προσθέτετε όλους τους ξηρούς καρπούς, την κανέλα και ανακατεύετε καλά.
Βήμα 5
Τοποθετείτε το μίγμα του χαλβά σε μία φόρμα και το στρώνετε ομοιόμορφα πιέζοντάς το ελαφρώς. Αφήνετε να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα και ξεφορμάρετε. Πασπαλίζετε με κανέλα και σερβίρετε.