Toν 19o αιώνα, οι Κουβανοί καπνεργάτες στο διάλειμμά τους έτρωγαν χοιρινό, ψωμί, τυρί, ζαμπόν και πίκλες. Από εκεί, στη σύγχρονη Φλόριντα και στις κοινότητες των μεταναστών, ζωντανεύει ξανά το κουβανέζικο σάντουιτς, όπως το ξέρουμε σήμερα, σε δύο εκδοχές, αυτή του Μαϊάμι και την πιο «ιταλική» με γενοβέζικο σαλάμι, της Τάμπα.
Cubano Sandwich, το κουβανέζικο σάντουιτς με μαριναρισμένο χοιρινό
Υλικά
- 1 χοιρινό ψαρονέφρι, περίπου 800 γρ.
- 250 γρ. χυμό από πορτοκάλι
- 2 λάιμ
- 6-8 σκελίδες σκόρδο
- 1 μικρό λευκό κρεμμύδι
- 2-3 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- ¾ κουτ. γλυκού κύμινο
- 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 4 ατομικά ψωμάκια ή 8 φέτες λευκό ψωμί με σκληρή κόρα
- κλασική αμερικάνικη μουστάρδα
- 8 φέτες ψητό ζαμπόν
- 8 φέτες γλυκιά γραβιέρα ή έμενταλ ή gruyère
- πίκλες, κομμένες σε φέτες
- 1 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο
Για 4 άτομα
Για τη μαρινάδα mojo
Για το σάντουιτς
Tips
- Αν θέλουμε αντικαθιστούμε το ψαρονέφρι με χοιρινό, ωμοπλάτη ή λαιμό, το μαρινάρουμε και το σιγομαγειρεύουμε ετοιμάζοντας ένα ζουμερό pulled pork
Διαδικασία
Βήμα 1
Μαρινάδα: Στο μπλέντερ πολτοποιούμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, τη ρίχνουμε σε μπολ μαζί με το χοιρινό, ανακατεύουμε και μαρινάρουμε μέχρι και 12 ώρες στο ψυγείο.
Βήμα 2
Στραγγίζουμε το κρέας και κρατάμε τη μαρινάδα. Σκουπίζουμε ταμποναριστά το ψαρονέφρι με χαρτί κουζίνας
Βήμα 3
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και θωρακίζουμε το ψαρονέφρι. Προσθέτουμε τη μαρινάδα και μαγειρεύουμε για 30΄, μέχρι να καραμελώσει η σάλτσα.
Βήμα 4
Βγάζουμε το κρέας σε πιάτο και μετά από 5΄ κόβουμε το ψαρονέφρι σε φέτες.
Βήμα 5
Αλείφουμε πολύ καλά το ψωμί εσωτερικά με μουστάρδα, βάζουμε το ζαμπόν και το χοιρινό, πίκλες και, τέλος, τυρί. Αλείφουμε τα ψωμάκια εξωτερικά με λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο και ψήνουμε σε τηγάνι ή τοστιέρα και από τις δύο πλευρές για 1΄ πιέζοντας καλά προς τα κάτω, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ζεσταθούν τα υλικά.
Βήμα 6
Σερβίρουμε το κουβανέζικο σάντουιτς με έξτρα πίκλες.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη