XTAPODI-SALATA
clock icon
55'

Χταπόδι βραστό σαλάτα

Υλικά

  • 1 κιλό χταπόδι μεγάλο κομμένο
  • 5-6 κόκκους πιπέρι μαύρο
  • 1 κλαράκι μαντζουράνα ή 4-5 φύλλα λουΐζα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (60 ml)
  • 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού ή 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα ντιζόν
  • 1 κουτ. σούπας κάππαρη
  • ½ φλιτζάνι μικρές πράσινες ελιές τσακιστές

Χταπόδι σιγοβρασμένο με πιπέρια και μαντζουράνα ή λουίζα και σερβιρισμένο με σάλτσα από κάππαρη, μουστάρδα και πράσινες ελιές. Απλά πεντανόστιμος μεζές!

Καθαρίζετε και πλένετε το χταπόδι. Το βάζετε σε κατσαρόλα με το πιπέρι και τη μαντζουράνα ή τη λουΐζα και ½ φλιτζάνι νερό, γιατί θα βγάλει και το ίδιο το χταπόδι το νερό του και βράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά.
Το στραγγίζετε και το αφήνετε να κρυώσει. Αν θέλετε αφαιρείτε τη μεμβράνη που το περιβάλλει για καλύτερη εμφάνιση. Κόβετε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια.
Ανακατεύετε το λάδι με το λεμόνι ή το ξίδι, τη μουστάρδα και την κάππαρη και περιχύνετε με τη σάλτσα το χταπόδι.
Σερβίρετε το χταπόδι σε μικρή πιατέλα και το συνοδεύετε με πράσινες ελιές.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε και πλένετε το χταπόδι. Το βάζετε σε κατσαρόλα με το πιπέρι και τη μαντζουράνα ή τη λουΐζα και ½ φλιτζάνι νερό, γιατί θα βγάλει και το ίδιο το χταπόδι το νερό του και βράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά.

Βήμα 2

Το στραγγίζετε και το αφήνετε να κρυώσει. Αν θέλετε αφαιρείτε τη μεμβράνη που το περιβάλλει για καλύτερη εμφάνιση. Κόβετε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια.

Βήμα 3

Ανακατεύετε το λάδι με το λεμόνι ή το ξίδι, τη μουστάρδα και την κάππαρη και περιχύνετε με τη σάλτσα το χταπόδι.

Βήμα 4

Σερβίρετε το χταπόδι σε μικρή πιατέλα και το συνοδεύετε με πράσινες ελιές.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey