Χταπόδι σιγοβρασμένο με πιπέρια και μαντζουράνα ή λουίζα και σερβιρισμένο με σάλτσα από κάππαρη, μουστάρδα και πράσινες ελιές. Απλά πεντανόστιμος μεζές!
Υλικά
- 1 κιλό χταπόδι μεγάλο κομμένο
- 5-6 κόκκους πιπέρι μαύρο
- 1 κλαράκι μαντζουράνα ή 4-5 φύλλα λουΐζα
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (60 ml)
- 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού ή 2 κουτ. σούπας ξίδι
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα ντιζόν
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη
- ½ φλιτζάνι μικρές πράσινες ελιές τσακιστές
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε και πλένετε το χταπόδι. Το βάζετε σε κατσαρόλα με το πιπέρι και τη μαντζουράνα ή τη λουΐζα και ½ φλιτζάνι νερό, γιατί θα βγάλει και το ίδιο το χταπόδι το νερό του και βράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά.Βήμα 2
Το στραγγίζετε και το αφήνετε να κρυώσει. Αν θέλετε αφαιρείτε τη μεμβράνη που το περιβάλλει για καλύτερη εμφάνιση. Κόβετε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια.Βήμα 3
Ανακατεύετε το λάδι με το λεμόνι ή το ξίδι, τη μουστάρδα και την κάππαρη και περιχύνετε με τη σάλτσα το χταπόδι.Βήμα 4
Σερβίρετε το χταπόδι σε μικρή πιατέλα και το συνοδεύετε με πράσινες ελιές.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey