Chocolate,Dessert,”salami”,With,Pistachio,Nuts,,Port,And,Cranberry,On
clock icon
3:0'

Χριστουγεννιάτικο μωσαϊκό

Υλικά

  • 250 γρ. μπισκότα πτι μπερ
  • 250 γρ. κλασική κουβερτούρα ΙΟΝ ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας κακάο ΙΟΝ
  • 150 γρ. καρύδια χονδροκομμένα
  • 90 γρ. cranberries
  • 90 γρ. φιστίκια Αιγίνης θρυμματισμένα
  • 2-3 πρέζες από mix πιπεριών
  • 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 80 ml Moscato d’asti (προαιρετικά)

Το μωσαϊκό είναι ένα αγαπημένο γλυκό, μικρών και μεγάλων που μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε κάθε εορταστικό τραπέζι. Σε αυτή τη συνταγή το φτιάχνουμε με κακάο ΙΟΝ και κλασική κουβερτούρα ΙΟΝ.

Θρυμματίζουμε τα μπισκότα με τα χέρια. Σε ένα μπολ βάζουμε τα μπισκότα, τα καρύδια, τα φιστίκια, τα cranberries, το κακάο ΙΟΝ, το Moscato d’asti και 2-3 πρέζες mix πιπεριών και ανακατεύουμε.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την ψιλοκομμένη κλασική κουβερτούρα ΙΟΝ, το βούτυρο και το ζαχαρούχο γάλα και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν.

Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μόλις κρυώσει λίγο το μείγμα, το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο μέρη. Απλώνουμε το ένα μέρος σε μεμβράνη και το τυλίγουμε σαν σαλάμι. Κάνουμε το ίδιο και με το υπόλοιπο μείγμα.

Βάζουμε τα δύο «σαλάμια» στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν καλά. Ιδανικά τα σερβίρουμε την επόμενη ημέρα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Θρυμματίζουμε τα μπισκότα με τα χέρια. Σε ένα μπολ βάζουμε τα μπισκότα, τα καρύδια, τα φιστίκια, τα cranberries, το κακάο ΙΟΝ, το Moscato d’asti και 2-3 πρέζες mix πιπεριών και ανακατεύουμε.

Βήμα 2

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την ψιλοκομμένη κλασική κουβερτούρα ΙΟΝ, το βούτυρο και το ζαχαρούχο γάλα και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν.

Βήμα 3

Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μόλις κρυώσει λίγο το μείγμα, το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Βήμα 4

Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο μέρη. Απλώνουμε το ένα μέρος σε μεμβράνη και το τυλίγουμε σαν σαλάμι. Κάνουμε το ίδιο και με το υπόλοιπο μείγμα.

Βήμα 5

Βάζουμε τα δύο «σαλάμια» στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν καλά. Ιδανικά τα σερβίρουμε την επόμενη ημέρα.