Αγαπημένο παραδοσιακό πιάτο, ιδανικό για τα χειμωνιάτικα γιορτινά τραπεζώματα. Άλλωστε η σελινόριζα και το σέλινο είναι από τους πιο ταιριαστούς συνοδούς του χοιρινού.
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινό κομμένο σε μερίδες
- 1 σελινόριζα μεγάλη
- 2 κλωνάρια σέλινο
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 αβγό
- χυμό από 1½ λεμόνι
Για το αβγολέμονο
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβετε τη σελινόριζα σε μεγάλα κομμάτια (κυδωνάτα) και τα βάζετε σε νερό με λεμόνι.Βήμα 2
Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε σε μέτρια φωτιά με το ελαιόλαδο το κρέας και το κρεμμύδι. Μόλις ροδίσει το κρέας, προσθέτετε τόσο νερό ώστε να το σκεπάζει. Μαγειρεύετε μέχρι να βράσει το κρέας και να μαλακώσει.Βήμα 3
Προσθέτετε τη σελινόριζα, τα καρότα και το σέλινο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαγειρεύετε για 40 λεπτά.Βήμα 4
Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάτε το αβγό με το χυμό λεμονιού και ρίχνετε λίγο λίγο ζουμί από το κρέας. Όταν έχετε έτοιμο το αβγολέμονο περιχύνετε με αυτό το φαγητό, ανακινείτε την κατσαρόλα και σερβίρετε.Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου - Food Styling: Αντωνία Κατή