Το χοιρινό ψήνεται στη γάστρα με τα φασόλια και μελώνει υπέροχα. Συνταγή που θα μπει σίγουρα στο «τεφτέρι» σας».
Υλικά
- 1.200γρ. χοιρινό από λαιμό (με κόκαλο), σε μερίδες
- 400γρ. φασόλια μέτρια Φλωρίνης, μουσκεμένα σε νερό αποβραδίς
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 καρότα μέτρια καθαρισμένα, σε λεπτές φέτες
- 5 κλωναράκια σέλινο, χοντροκομμένα
- 400γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες
- ⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο (καυτερό ή γλυκό ή ανάμικτο)
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Στραγγίζετε τα φασόλια και τα βράζετε για 35-40 λεπτά περίπου σε σκέτο νερό, χωρίς να προσθέσετε αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν. Τα στραγγίζετε και φυλάτε το ζωμό τους.
Βήμα 2
Ετοιμάζετε το κρέας όσο βράζουν τα φασόλια. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε το κρέας. Σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα και προσθέτετε τα καρότα, το σέλινο, τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 3
Προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό και σιγοβράζετε το κρέας για 40-45 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει, χωρίς να ψηθεί τελείως. Προσθέτετε τα φασόλια με το ζωμό τους και τα ανακατεύετε ελαφρά.
Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ρίχνετε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος, προτιμότερο να είναι πήλινο, και το πασπαλίζετε με το μπούκοβο. Ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να κάνει κρούστα από πάνω και να ψηθεί το κρέας.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή