21101123_8834_menouHlia_xoirino mbrizoliki me saltsa sykou
clock icon
2:50'

Χοιρινό μπριζολίκι με σάλτσα σύκου και πουρέ γλυκοπατάτας με κολοκύθα

Υλικά

  • 1 χοιρινό μπριζολίκι μονοκόμματο (να έχει πάνω του τουλάχιστον 8-10 μπριζόλες)
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • 2 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ γλυκό κρασί Μοσχάτο από τη Σάμο
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. σούπας κόκκους πιπεριού μαύρου, χοντροκοπανισμένους
  • 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια δεντρολίβανου
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • Για τη σάλτσα σύκου

  • 24 σύκα ξερά
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 ποτήρι του νερού γλυκό κρασί Μοσχάτο Σάμου
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 3 κουτ. σούπας κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τον πουρέ

  • 250γρ. πατάτες
  • 600γρ. γλυκοπατάτες
  • 70γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 2-3 ποτήρια του νερού φρέσκο γάλα πλήρες
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 3 κουτ. σούπας κασέρι ψιλοτριμμένο
  • Για την κίτρινη κολοκύθα

  • 200γρ. κίτρινη κολοκύθα ώριμη, κομμένη σε ζαράκια
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι

Πλούσιο σε αρώματα, και γλυκαμένο με σάλτσα σύκου, αυτό το χοιρινό μπριζολίκι προορίζεται να κερδίσει τις καλύτερες εντυπώσεις σε κάθε γιορτινό τραπέζωμα.

Ξεκινάτε με το μαρινάρισμα του κρέατος 24 ώρες πριν από το μαγείρεμα: Μέσα σε ένα μπολ ρίχνετε τη μουστάρδα, το πετιμέζι, το μέλι, το μαύρο πιπέρι, το δεντρολίβανο, το κρασί, την πάπρικα, τη σάλτσα σόγιας, το ελαιόλαδο και το αλάτι και τα ανακατεύετε όλα καλά να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα. Τοποθετείτε το μπριζολίκι σε ένα ταψί και το αλείφετε με το μίγμα της μαρινάδας με ένα πινελάκι. Το τυλίγετε σφιχτά με μερικές λαδόκολλες και το βάζετε στο κάτω μέρος του ψυγείου.
Το ξετυλίγετε από τις λαδόκολλες 3 ώρες πριν από το ψήσιμο, το αλείφετε με την υπόλοιπη μαρινάδα, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στο φούρνο στους 170οC για 1½ ώρα. Στο ενδιάμεσο το αλείφετε με την υπόλοιπη μαρινάδα. Αμέσως μετά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, αυξάνετε τη θερμοκρασία στους 180οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 45 λεπτά ακόμη και μέχρι να κάνει μια τραγανή κρούστα γύρω γύρω.
Όσο ψήνεται το μπριζολίκι, ετοιμάζετε τη σάλτσα σύκου: Βράζετε τα ξερά σύκα μαζί με το γλυκό Μοσχάτο και μισό ποτήρι νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνετε το φρέσκο βούτυρο και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι. Προσθέτετε το κύμινο και τον αστεροειδή γλυκάνισο και ανακατεύετε. Ρίχνετε τα βρασμένα σύκα μαζί με το ζωμό τους και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 5-10 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία. Αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε να κρυώσουν και τα περνάτε από το μπλέντερ μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός. Πριν από το σερβίρισμα πρέπει να τον ζεστάνετε καλά και να γίνει τόσο υδαρής όσο το ζεστό μέλι.
Σερβίρετε το μπριζολίκι σε πιατέλα και το κόβετε μπροστά στους καλεσμένους σας με μαχαίρι, βάζοντας λίγη από τη σάλτσα σύκου στην άκρη. Γαρνίρετε με πουρέ γλυκοπατάτας, τον οποίο φτιάχνετε ως εξής: σε ένα τηγανάκι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σε μέτρια θερμοκρασία αρχίζετε να σοτάρετε τα κομματάκια της κολοκύθας. Αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Ρίχνετε δύο κουταλιές της σούπας νερό και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστεί όλο. Παίρνετε τα κομματάκια της κολοκύθας και τα ακουμπάτε σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν εντελώς. Τα αφήνετε στην άκρη μέχρι να φτιάξετε τον πουρέ.
Βράζετε τις γλυκοπατάτες και τις πατάτες σε άφθονο νερό για τουλάχιστον 45 λεπτά και μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις βγάζετε, τις αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά και τις καθαρίζετε προσεκτικά από τις φλούδες και τα μαύρα στίγματα. Τις κόβετε σε μικρά κομμάτια και τις περνάτε από το μύλο του πουρέ, εναλλάξ πατάτες και γλυκοπατάτες, συγκεντρώνοντας τον πουρέ μέσα σε ένα μπολ.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το φρέσκο βούτυρο και το ζεσταίνετε καλά σχεδόν μέχρι να αρχίσει να μαυρίζει. Ρίχνετε μέσα τον πουρέ και ανακατεύετε δυνατά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε σιγά σιγά το φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι ο πουρές να γίνει όσο πηχτός θέλετε. Τον αλατίζετε ελαφρά, ρίχνετε μέσα το ψιλοτριμμένο κασέρι, ανακατεύετε συνέχεια και μετά προσθέτετε το τριμμένο μοσχοκάρυδο. Ρίχνετε και τα κομματάκια της κίτρινης κολοκύθας, κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα και γαρνίρετε το χοιρινό μπριζολίκι.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεκινάτε με το μαρινάρισμα του κρέατος 24 ώρες πριν από το μαγείρεμα: Μέσα σε ένα μπολ ρίχνετε τη μουστάρδα, το πετιμέζι, το μέλι, το μαύρο πιπέρι, το δεντρολίβανο, το κρασί, την πάπρικα, τη σάλτσα σόγιας, το ελαιόλαδο και το αλάτι και τα ανακατεύετε όλα καλά να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα. Τοποθετείτε το μπριζολίκι σε ένα ταψί και το αλείφετε με το μίγμα της μαρινάδας με ένα πινελάκι. Το τυλίγετε σφιχτά με μερικές λαδόκολλες και το βάζετε στο κάτω μέρος του ψυγείου.

Βήμα 2

Το ξετυλίγετε από τις λαδόκολλες 3 ώρες πριν από το ψήσιμο, το αλείφετε με την υπόλοιπη μαρινάδα, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στο φούρνο στους 170οC για 1½ ώρα. Στο ενδιάμεσο το αλείφετε με την υπόλοιπη μαρινάδα. Αμέσως μετά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, αυξάνετε τη θερμοκρασία στους 180οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 45 λεπτά ακόμη και μέχρι να κάνει μια τραγανή κρούστα γύρω γύρω.

Βήμα 3

Όσο ψήνεται το μπριζολίκι, ετοιμάζετε τη σάλτσα σύκου: Βράζετε τα ξερά σύκα μαζί με το γλυκό Μοσχάτο και μισό ποτήρι νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Βήμα 4

Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνετε το φρέσκο βούτυρο και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι. Προσθέτετε το κύμινο και τον αστεροειδή γλυκάνισο και ανακατεύετε. Ρίχνετε τα βρασμένα σύκα μαζί με το ζωμό τους και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 5-10 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία. Αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε να κρυώσουν και τα περνάτε από το μπλέντερ μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός. Πριν από το σερβίρισμα πρέπει να τον ζεστάνετε καλά και να γίνει τόσο υδαρής όσο το ζεστό μέλι.

Βήμα 5

Σερβίρετε το μπριζολίκι σε πιατέλα και το κόβετε μπροστά στους καλεσμένους σας με μαχαίρι, βάζοντας λίγη από τη σάλτσα σύκου στην άκρη. Γαρνίρετε με πουρέ γλυκοπατάτας, τον οποίο φτιάχνετε ως εξής: σε ένα τηγανάκι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σε μέτρια θερμοκρασία αρχίζετε να σοτάρετε τα κομματάκια της κολοκύθας. Αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Ρίχνετε δύο κουταλιές της σούπας νερό και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστεί όλο. Παίρνετε τα κομματάκια της κολοκύθας και τα ακουμπάτε σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν εντελώς. Τα αφήνετε στην άκρη μέχρι να φτιάξετε τον πουρέ.

Βήμα 6

Βράζετε τις γλυκοπατάτες και τις πατάτες σε άφθονο νερό για τουλάχιστον 45 λεπτά και μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις βγάζετε, τις αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά και τις καθαρίζετε προσεκτικά από τις φλούδες και τα μαύρα στίγματα. Τις κόβετε σε μικρά κομμάτια και τις περνάτε από το μύλο του πουρέ, εναλλάξ πατάτες και γλυκοπατάτες, συγκεντρώνοντας τον πουρέ μέσα σε ένα μπολ.

Βήμα 7

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το φρέσκο βούτυρο και το ζεσταίνετε καλά σχεδόν μέχρι να αρχίσει να μαυρίζει. Ρίχνετε μέσα τον πουρέ και ανακατεύετε δυνατά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε σιγά σιγά το φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι ο πουρές να γίνει όσο πηχτός θέλετε. Τον αλατίζετε ελαφρά, ρίχνετε μέσα το ψιλοτριμμένο κασέρι, ανακατεύετε συνέχεια και μετά προσθέτετε το τριμμένο μοσχοκάρυδο. Ρίχνετε και τα κομματάκια της κίτρινης κολοκύθας, κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα και γαρνίρετε το χοιρινό μπριζολίκι.

Βήμα 8

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb