Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τη μπανάνα σε γλυκές συνταγές. Κι όμως ταιριάζει πολύ και με αλμυρά πιάτα, όπως αυτή η τηγανιά με κρητικές μπανάνες και μούσμουλα, που αξίζει να δοκιμάσετε.
Υλικά
- 300 γρ. χοιρινό λαιμό (κατά προτίμηση βιολογικό)
- 2 κουτ. γλυκού βούτυρο
- 2 μπανάνες Κρήτης άγουρες, σε μικρούς κύβους (ζάρι)
- 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι
- 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ κομμένο σε στικς
- 1/2 κρεμμύδι κομμένο ζουλιέν
- 2 μανταρίνια, ή 1 πορτοκάλι, τον χυμό
- 5 μούσμουλα, χωρίς τα κουκούτσια
- 3 ντοματίνια κομμένα στα 4
- 2 κουτ. σούπας πετιμέζι
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1/2 λάιμ
- 1 κουτ. γλυκού σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
- 10 φύλλα φρέσκου κόλιανδρου
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ξεκινάμε ρίχνοντας σε ένα βαθύ τηγάνι το μισό βούτυρο, τις μπανάνες, το τσίλι και το τζίντζερ σοτάροντας έως ότου καραμελώσουν. Έπειτα αποσύρουμε από τη φωτιά. Στη συνέχεια στο ίδιο τηγάνι τοποθετούμε τη δεύτερη κουταλιά βούτυρο και τον χοιρινό λαιμό και θωρακίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές.Βήμα 2
Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το αφήνουμε μέχρι να καραμελώσει και σβήνουμε με τον χυμό από τα δύο μανταρίνια. Συνεχίζουμε το ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά έως ότου μαλακώσει το κρέας μας.Βήμα 3
Προσθέτουμε τα μούσμουλα, τα ντοματίνια, το πετιμέζι και το μέλι και τα αφήνουμε έως ότου μελώσουν. Τέλος αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα με τις μπανάνες, τον χυμό λάιμ, το τσίλι ψιλοκομμένο, το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και τα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου.Βήμα 4
Σερβίρουμε την τηγανιά σε πιτούλες για τάκος ή και σκέτη.Φωτογραφία: Ελένη Ψωμά