Η σεφ Ελένη Σαράντη μάς δίνει τη συνταγή για χοιρινή πορκέτα με προσούτο, μοσχαρίσιο κιμά και αποξηραμένα φρούτα, ένα από τα πλέον εορταστικά πιάτα που μπορούμε να ετοιμάσουμε.
Υλικά
- 1 μεγάλη πανσέτα με δέρμα, χωρίς κόκαλο
- 20 φέτες προσούτο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (λάπα)
- 150 γρ. κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 30 γρ. πελτέ ντομάτας
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού κοφτό γαρίφαλο
- 1 κουτ. γλυκού κοφτό κόλιανδρο, σε σκόνη
- 100 γρ. βερίκοκα, ψιλοκομμένα
- 100 γρ. δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
- 40 γρ. καρύδια
- 1 ποτήρι νερού ζωμό κότας ή νερό
- 8-10 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ε.π. ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι νερού λευκό ξηρό κρασί
- λίγο νερό
Για 6-8 άτομα
Για την πορκέτα
Για τη γέμιση
Για το ψήσιμο
Διαδικασία
Βήμα 1
Γέμιση: Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να βγάλει και να εξατμιστούν τα υγρά του. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Βήμα 2
Ρίχνουμε τον πελτέ και τα μπαχαρικά (κανέλα, μπαχάρι, γαρίφαλο, κόλιανδρο) και ανακατεύουμε μέχρι να βγάλουν άρωμα. Προσθέτουμε τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και τα καρύδια.
Βήμα 3
Σβήνουμε με τον ζωμό ή το νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να στεγνώσει. Αλατοπιπερώνουμε και στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Βήμα 4
Πορκέτα: Απλώνουμε την πανσέτα και τη στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Αν έχει δέρμα, χαράζουμε προσεκτικά σε ρόμβους χωρίς να φτάσουμε στο κρέας. Αν θέλει άνοιγμα, την τοποθετούμε με το δέρμα προς τα κάτω και με κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε το λίπος για μεγαλύτερη επιφάνεια (ή ζητάμε από τον κρεοπώλη να την ανοίξει σε σχήμα πεταλούδα).
Βήμα 5
Αλατίζουμε πολύ καλά την εσωτερική πλευρά. Στρώνουμε ομοιόμορφα τις φέτες προσούτο και από πάνω απλώνουμε τη γέμιση.
Βήμα 6
Τυλίγουμε προσεκτικά σε σφιχτό ρολό. Με σπάγκο δένουμε από τη μέση προς τα έξω περίπου 8-10 θηλιές για σταθερό δέσιμο. Αλατίζουμε και εξωτερικά.
Βήμα 7
Τυλίγουμε την πορκέτα σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και μετά σε αλουμινόχαρτο. Τη βάζουμε σε ταψί μαζί με το λευκό κρασί και λίγο νερό.
Βήμα 8
Ψήνουμε στους 150°C για περίπου 4 ώρες. Όταν είναι έτοιμη, ανοίγουμε τη λαδόκολλα, ανεβάζουμε στους 200°-210°C και αφήνουμε να πάρει χρώμα.
Συνταγή: Ελένη Σαράντη
Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography