xirines-mprizoles-me-laxanika145418studiopaterakis
clock icon
1:10'

Χοιρινές μπριζόλες σε μαρινάδα ακτινίδιου

Υλικά

  • 2 κιλά χοιρινές μπριζόλες λαιμού από ελληνικές φάρμες
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη μαρινάδα

  • 2 ακτινίδια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • Για τα λαχανικά

  • 3 κολοκύθια σε ροδέλες
  • 3 μελιτζάνες φλάσκες σε ροδέλες
  • 2 πιπεριές πράσινες σε μεγάλα καρέ
  • 2 πιπεριές κόκκινες σε μεγάλα καρέ
  • 1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 5-6 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο
  • 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα

Μπάρμπεκιου στο σπίτι με φίλους; Ευχαριστήστε τους όλους με ζουμερές χοιρινές μπριζόλες μαριναρισμένες σε μια ξεχωριστή μαρινάδα ακτινίδιο!

Αλατοπιπερώνετε τις μπριζόλες και από τις δύο πλευρές και πολτοποιείτε τα υλικά της μαρινάδας στο μούλτι. Βουτάτε μία μία τις μπριζόλες στο μίγμα και τις αραδιάζετε σε μπολ. Τις περιχύνετε με την υπόλοιπη μαρινάδα και τις αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Στο μεταξύ πλένετε, καθαρίζετε κι ετοιμάζετε τα λαχανικά όπως περιγράφεται στα υλικά. Πολτοποιείτε το λάδι με το σκόρδο, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και τα μυρωδικά στο μούλτι και περιχύνετε τα λαχανικά μέσα σε μια λεκανίτσα. Ανακατεύετε και αφήνετε να μαριναριστούν.

Ετοιμάζετε την ψησταριά και αφού στραγγίξετε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα τους, τις ψήνετε πρώτα από τη μια και ύστερα από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Eναλλακτικά τις ψήνετε σε αντικολλητικό σκεύος μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, χωρίς να τις τρυπάτε κατά το ψήσιμο ώστε να παραμείνουν ζουμερές.

Στη συνέχεια ψήνετε και τα λαχανικά σε δόσεις. Εναλλακτικά στρώνετε με χαρτί ψησίματος 2 ταψιά και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Τα σερβίρετε περνώντας τα εναλλάξ σε ξυλάκια για σουβλάκια και πασπαλίζοντας με χοντρό αλάτι.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Αλατοπιπερώνετε τις μπριζόλες και από τις δύο πλευρές και πολτοποιείτε τα υλικά της μαρινάδας στο μούλτι. Βουτάτε μία μία τις μπριζόλες στο μίγμα και τις αραδιάζετε σε μπολ. Τις περιχύνετε με την υπόλοιπη μαρινάδα και τις αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Βήμα 2

Στο μεταξύ πλένετε, καθαρίζετε κι ετοιμάζετε τα λαχανικά όπως περιγράφεται στα υλικά. Πολτοποιείτε το λάδι με το σκόρδο, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και τα μυρωδικά στο μούλτι και περιχύνετε τα λαχανικά μέσα σε μια λεκανίτσα. Ανακατεύετε και αφήνετε να μαριναριστούν.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε την ψησταριά και αφού στραγγίξετε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα τους, τις ψήνετε πρώτα από τη μια και ύστερα από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Eναλλακτικά τις ψήνετε σε αντικολλητικό σκεύος μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, χωρίς να τις τρυπάτε κατά το ψήσιμο ώστε να παραμείνουν ζουμερές.

Βήμα 4

Στη συνέχεια ψήνετε και τα λαχανικά σε δόσεις. Εναλλακτικά στρώνετε με χαρτί ψησίματος 2 ταψιά και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Τα σερβίρετε περνώντας τα εναλλάξ σε ξυλάκια για σουβλάκια και πασπαλίζοντας με χοντρό αλάτι.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή