xoirines mprizoles me krasati saltsa meliou kai moustardas
clock icon
50'

Χοιρινές μπριζόλες με κρασάτη σάλτσα μελιού και μουστάρδας

Υλικά

  • 6 μπριζόλες χοιρινές
  • Για τη μαρινάδα

  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα ιδιαίτερο πιάτο με πολύπλοκα αρώματα και πλούσια γεύση, ιδανικό για τα κυριακάτικα ή τα γιορτινά σας τραπεζώματα!

Ανακατεύετε τα υλικά της μαρινάδας σε γυάλινο ή πλαστικό μπολ και βυθίζετε μέσα τις μπριζόλες. Τις αφήνετε για μερικές ώρες στο ψυγείο ανακατεύοντάς τες κάθε τόσο ώστε να είναι συνεχώς σκεπασμένες με τη μαρινάδα. Στη συνέχεια στραγγίζετε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα και τις πασπαλίζετε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Όταν κάψει καλά, τηγανίζετε τις μπριζόλες λίγες λίγες κάθε φορά σε δυνατή φωτιά και από τις δύο πλευρές, ώστε να κάνουν μια τραγανή εξωτερική κρούστα.
Βγάζετε τις μπριζόλες από το τηγάνι και όσο είναι καυτό ρίχνετε μέσα τη μαρινάδα. Τη βράζετε για 3-4 λεπτά και βάζετε ξανά μέσα όλες τις μπριζόλες. Τις βράζετε μαζί για μερικά λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Σερβίρετε αμέσως τις μπριζόλες σε πιάτα μαζί με τη σάλτσα τους. Τις συνοδεύετε με γαρνιτούρα της επιλογής σας ή, αν θέλετε, με κρασάτα κρεμμυδάκια με σταφίδες (δείτε σημείωση παρακάτω).
Σημείωση: Kρασάτα κρεμμυδάκια Υλικά ½ κιλό κρεμμυδάκια (κοκκάρια), ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί, 6 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 4 ντομάτες, σε μικρούς κύβους, 2 κουτ. σούπας ζάχαρη, 10 κόκκους μαύρου πιπεριού, 1 κλαδάκι θυμάρι, 2 κουτ. σούπας κέτσαπ, χυμό από ½ λεμόνι, αλάτι. -Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια καθαρισμένα, μέχρι να γίνουν διαφανή. Τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, αφήνετε να καραμελώσουν και προσθέτετε τις ντομάτες. -Τα βράζετε όλα μαζί σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, τα αλατίζετε και τα μεταφέρετε σε πυρίμαχο σκεύος. Προσθέτετε τις σταφίδες, το θυμάρι και τους κόκκους πιπεριού. Περιχύνετε με το κρασί, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στους 180°C για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου. -Προσθέτετε την κέτσαπ και το χυμό λεμονιού. Τα σερβίρετε κρύα μαζί με τις μπριζόλες. Μπορείτε να τα ετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανακατεύετε τα υλικά της μαρινάδας σε γυάλινο ή πλαστικό μπολ και βυθίζετε μέσα τις μπριζόλες. Τις αφήνετε για μερικές ώρες στο ψυγείο ανακατεύοντάς τες κάθε τόσο ώστε να είναι συνεχώς σκεπασμένες με τη μαρινάδα. Στη συνέχεια στραγγίζετε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα και τις πασπαλίζετε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Όταν κάψει καλά, τηγανίζετε τις μπριζόλες λίγες λίγες κάθε φορά σε δυνατή φωτιά και από τις δύο πλευρές, ώστε να κάνουν μια τραγανή εξωτερική κρούστα.

Βήμα 3

Βγάζετε τις μπριζόλες από το τηγάνι και όσο είναι καυτό ρίχνετε μέσα τη μαρινάδα. Τη βράζετε για 3-4 λεπτά και βάζετε ξανά μέσα όλες τις μπριζόλες. Τις βράζετε μαζί για μερικά λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Σερβίρετε αμέσως τις μπριζόλες σε πιάτα μαζί με τη σάλτσα τους. Τις συνοδεύετε με γαρνιτούρα της επιλογής σας ή, αν θέλετε, με κρασάτα κρεμμυδάκια με σταφίδες (δείτε σημείωση παρακάτω).

Βήμα 4

Σημείωση: Kρασάτα κρεμμυδάκια Υλικά ½ κιλό κρεμμυδάκια (κοκκάρια), ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί, 6 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 4 ντομάτες, σε μικρούς κύβους, 2 κουτ. σούπας ζάχαρη, 10 κόκκους μαύρου πιπεριού, 1 κλαδάκι θυμάρι, 2 κουτ. σούπας κέτσαπ, χυμό από ½ λεμόνι, αλάτι. -Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια καθαρισμένα, μέχρι να γίνουν διαφανή. Τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, αφήνετε να καραμελώσουν και προσθέτετε τις ντομάτες. -Τα βράζετε όλα μαζί σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, τα αλατίζετε και τα μεταφέρετε σε πυρίμαχο σκεύος. Προσθέτετε τις σταφίδες, το θυμάρι και τους κόκκους πιπεριού. Περιχύνετε με το κρασί, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στους 180°C για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου. -Προσθέτετε την κέτσαπ και το χυμό λεμονιού. Τα σερβίρετε κρύα μαζί με τις μπριζόλες. Μπορείτε να τα ετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα.