Chicken,Parmesan,With,Tomato,Sauce,And,Cheese
clock icon
45'

Chicken Parmigiana – Η αυθεντική συνταγή για το ιταλοαμερικάνικο κοτόπουλο

Υλικά

    Μερίδες; 4

    Για το κοτόπουλο

  • 4 φιλέτα κοτόπουλο στήθος (κομμένα οριζόντια για λεπτό πάχος)
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 φλ. αλεύρι
  • 2 αυγά
  • 1,5 φλ. τριμμένη φρυγανιά ή panko
  • ½ φλ. τριμμένη παρμεζάνα
  • ε.π.ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • Για τη σάλτσα

  • 2 κουτ. σούπας ε.π.ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 400 g passata ή ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Φρέσκος βασιλικός
  • Για το ψήσιμο

  • 250 g μοτσαρέλα
  • ½ φλ. παρμεζάνα

Tips

  • Σερβίρεται ιδανικά με μακαρόνια, σαλάτα ή σε σάντουιτς με τραγανό ψωμί

Το κοτόπουλο με παρμεζάνα, Chicken Parmigiana είναι ένα δημοφιλές ιταλοαμερικανικό πιάτο με παναρισμένo κοτόπουλο καλυμμένο με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα και παρμεζάνα, που στη συνέχεια ψήνονται στο φούρνο.

Ξεκινάμε χτυπώντας ελαφρά τα φιλέτα κοτόπουλου ώστε να έχουν ομοιόμορφο πάχος. Τα αλατοπιπερώνουμε καλά και τα πανάρουμε περνώντας τα πρώτα από το αλεύρι, μετά από τα αυγά και τέλος από μείγμα φρυγανιάς και παρμεζάνας. Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και τηγανίζουμε τα φιλέτα μέχρι να αποκτήσουν βαθύ, χρυσαφένιο χρώμα και τραγανή κρούστα. Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Για τη σάλτσα ζεσταίνουμε ε.π.ελαιόλαδο σε μικρή κατσαρόλα και σοτάρουμε το σκόρδο για λίγα δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε την passata, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί δέκα με δεκαπέντε λεπτά, μέχρι να δέσει. Στο τέλος προσθέτουμε φρέσκο βασιλικό.

Σε ταψί στρώνουμε λίγη από τη σάλτσα και τοποθετούμε από πάνω τα φιλέτα. Καλύπτουμε με περισσότερη σάλτσα, προσθέτουμε κομμάτια μοτσαρέλας και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για δέκα με δεκαπέντε λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να κάνει ελαφριά κρούστα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεκινάμε χτυπώντας ελαφρά τα φιλέτα κοτόπουλου ώστε να έχουν ομοιόμορφο πάχος. Τα αλατοπιπερώνουμε καλά και τα πανάρουμε περνώντας τα πρώτα από το αλεύρι, μετά από τα αυγά και τέλος από μείγμα φρυγανιάς και παρμεζάνας. Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και τηγανίζουμε τα φιλέτα μέχρι να αποκτήσουν βαθύ, χρυσαφένιο χρώμα και τραγανή κρούστα. Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Βήμα 2

Για τη σάλτσα ζεσταίνουμε ε.π.ελαιόλαδο σε μικρή κατσαρόλα και σοτάρουμε το σκόρδο για λίγα δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε την passata, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί δέκα με δεκαπέντε λεπτά, μέχρι να δέσει. Στο τέλος προσθέτουμε φρέσκο βασιλικό.

Βήμα 3

Σε ταψί στρώνουμε λίγη από τη σάλτσα και τοποθετούμε από πάνω τα φιλέτα. Καλύπτουμε με περισσότερη σάλτσα, προσθέτουμε κομμάτια μοτσαρέλας και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για δέκα με δεκαπέντε λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να κάνει ελαφριά κρούστα.