Μια τέλεια κρεατόπιτα από το πλούσιο εδεσματολόγιο της Κρήτης. Μπορείτε να τη φτιάξετε το Πάσχα, από το βράδυ της Ανάστασης, και να τη σερβίρετε με μια σαλάτα μετά τη μαγειρίτσα. Πρόκειται για μια πίτα που φτιάχνουν στα Χανιά και τα γύρω χωριά με πλαστό φύλλο γεμισμένη με κομμάτια αρνιού ή κατσικιού, στακοβούτυρο και το ντόπιο τυρί «μαλάκα», ένα φρέσκο μαστιχωτό τυρί, το οποίο μπορείτε να αντικαταστήσετε με ανθότυρο. Κάποιες φορές φτιάχνεται και με το κρέας που περίσσεψε.
Υλικά
- 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 παραδοσιακό γιαούρτι πρόβειο
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι περίπου χλιαρό νερό
- αλάτι
- 1½ κιλό αρνί χωρίς κόκαλα, σε μερίδες
- 350γρ. τυρί «μαλάκα» ή ανθότυρο ολόπαχο
- 350γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
- 1 φλιτζάνι στακοβούτυρο ή αιγοπρόβειο βούτυρο
- ½ φλιτζάνι δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο ή 2 κουτ. σούπας αποξηραμένο
- λίγη κανέλα (προαιρετικά)
- σουσάμι για πασπάλισμα
- 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο, για το άλειμμα της επιφάνειας
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε το κρέας και το βράζετε σε μια κατσαρόλα με νερό. Όταν μαλακώσει, το σουρώνετε και το κόβετε σε κυβάκια.Βήμα 2
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το φύλλο: Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο. Τα ζυμώνετε προσθέτοντας λίγο λίγο χλιαρό νερό, μέχρι να έχετε μια ζύμη σφιχτή και ελαστική. Την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη σε δύο χοντρά φύλλα, το ένα -της βάσης- μεγαλύτερο από το άλλο. Λαδώνετε το ταψί και το στρώνετε με το φύλλο της βάσης. Απλώνεται από πάνω το μισό τυρί κομμένο σε λεπτές φέτες και το μισό βούτυρο. Πασπαλίζετε με δυόσμο και, αν βάλετε, κανέλα. Μοιράζετε από πάνω το βρασμένο κρέας. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το υπόλοιπο τυρί και το βούτυρο. Σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Αλείφετε ολόγυρα το φύλλο με νερό και διπλώνετε προς τα μέσα το φύλλο της βάσης, πιέζοντας ώστε να κολλήσουν τα δύο φύλλα και να καλυφθεί εντελώς η γέμιση. Η κρεατότουρτα θα μοιάζει με καρβέλι.Βήμα 4
Αλείφετε την επιφάνεια με το αβγό και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey