xalvas_anoigma
clock icon
55'

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με τον τρόπο του Στέλιου Παρλιάρου

Υλικά

    Μερίδες: 6

  • 100 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 200 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
  • 100 γρ. αμύγδαλο λευκό, ολόκληρο
  • 400 γρ. νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πορτοκάλι, το ξύσμα
  • κανέλα, για το πασπάλισμα

Ο Στέλιος Παρλιάρος μας χαρίζει τη συνταγή για τον δικό του σιμιγδαλένιο χαλβά αρωματισμένο με αμύγδαλο και πορτοκάλι.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα, την τοποθετούμε σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς για 30-40′. Η διαδικασία αυτή κάνει τον χαλβά πολύ λευκό.

Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και το αδειάζουμε πάνω από το καβουρδισμένο σιμιγδάλι. Αυξάνουμε ελαφρώς την ένταση της φωτιάς και ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου απορροφηθεί το σιρόπι και έχουμε ένα σφιχτό μείγμα.

Μοιράζουμε το μείγμα σε μια φόρμα της αρεσκείας μας ή σε ατομικά φορμάκια, αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με κανέλα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα, την τοποθετούμε σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς για 30-40′. Η διαδικασία αυτή κάνει τον χαλβά πολύ λευκό.

Βήμα 2

Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και το αδειάζουμε πάνω από το καβουρδισμένο σιμιγδάλι. Αυξάνουμε ελαφρώς την ένταση της φωτιάς και ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου απορροφηθεί το σιρόπι και έχουμε ένα σφιχτό μείγμα.

Βήμα 3

Μοιράζουμε το μείγμα σε μια φόρμα της αρεσκείας μας ή σε ατομικά φορμάκια, αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με κανέλα.