TYROPITAKIA
clock icon
1:15'

Μπουρεκάκια τυριού

Υλικά

    Για το φύλλο

  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αβγό
  • ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας λάδι
  • 2/3 φλιτζανιού νερό (περίπου)
  • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Για τη γέμιση

  • ½ κιλό πέτρωμα (φρέσκο τηνιακό τυρί) ή 250γρ. φέτα και 250γρ.ανθότυρο
  • 2 αβγά
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Σε περίπτωση που το φύλλο κολλάει, τα πασπαλίζετε με κορνφλάουρ.
  • Η συνταγή είναι από το βιβλίο «Κυκλάδων Γεύσεις» της μαγείρισσας-συγγραφέα Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου.

Μπουρεκάκια τυριού με άρωμα Τήνου, που μπορεί να γίνουν το τέλειο κυριακάτικο πρωινό.

Κοσκινίζετε το αλεύρι σε λεκανίτσα και προσθέτετε το αβγό, το λάδι, το αλάτι και σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να πάρετε ένα ζυμάρι στην ελαστικότητα που προτιμάτε. Αν ανοίξετε το φύλλο στο χέρι, πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική. Αν ανοίξετε το φύλλο στη μηχανή των ζυμαρικών, θα πρέπει να είναι σκληρή κι ελαστική για να μην κολλάει. Αφήνετε τη ζύμη στην άκρη μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.
Βάζετε το τυρί στο μπολ και το θρυμματίζετε με τα χέρια. Ρίχνετε τα αβγά, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνετε να αναμειχθούν καλά. Χωρίζετε το ζυμάρι σε μικρά μπαλάκια και τα ανοίγετε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη σε φύλλο. Τα κόβετε σε μαντιλάκια των 10εκ.
Βάζετε μια κουταλιά γέμιση από τη μια πλευρά, διπλώνετε την άλλη μισή από πάνω και με ροδέλα ή με ειδικό εργαλείο κόβετε σε σχήμα μισοφέγγαρου. Ακουμπάτε τα μισοφέγγαρα σε δίσκο που έχετε καλύψει προηγουμένως με βαμβακερή πετσέτα. Όταν τα ετοιμάσετε όλα βάζετε το λάδι σε βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί στη φωτιά. Βυθίζετε ένα ένα τα μπουρεκάκια στο καυτό λάδι να τηγανιστούν. Όταν ροδίσουν από τη μια τα γυρίζετε να τηγανιστούν και από την άλλη.
Τα αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί απορροφητικό κουζίνας να στραγγίσουν από το περιττό λάδι. Σερβίρετε τα μπουρεκάκια σε θερμοκρασία δωματίου.
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Κοσκινίζετε το αλεύρι σε λεκανίτσα και προσθέτετε το αβγό, το λάδι, το αλάτι και σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να πάρετε ένα ζυμάρι στην ελαστικότητα που προτιμάτε. Αν ανοίξετε το φύλλο στο χέρι, πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική. Αν ανοίξετε το φύλλο στη μηχανή των ζυμαρικών, θα πρέπει να είναι σκληρή κι ελαστική για να μην κολλάει. Αφήνετε τη ζύμη στην άκρη μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.

Βήμα 2

Βάζετε το τυρί στο μπολ και το θρυμματίζετε με τα χέρια. Ρίχνετε τα αβγά, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνετε να αναμειχθούν καλά. Χωρίζετε το ζυμάρι σε μικρά μπαλάκια και τα ανοίγετε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη σε φύλλο. Τα κόβετε σε μαντιλάκια των 10εκ.

Βήμα 3

Βάζετε μια κουταλιά γέμιση από τη μια πλευρά, διπλώνετε την άλλη μισή από πάνω και με ροδέλα ή με ειδικό εργαλείο κόβετε σε σχήμα μισοφέγγαρου. Ακουμπάτε τα μισοφέγγαρα σε δίσκο που έχετε καλύψει προηγουμένως με βαμβακερή πετσέτα. Όταν τα ετοιμάσετε όλα βάζετε το λάδι σε βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί στη φωτιά. Βυθίζετε ένα ένα τα μπουρεκάκια στο καυτό λάδι να τηγανιστούν. Όταν ροδίσουν από τη μια τα γυρίζετε να τηγανιστούν και από την άλλη.

Βήμα 4

Τα αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί απορροφητικό κουζίνας να στραγγίσουν από το περιττό λάδι. Σερβίρετε τα μπουρεκάκια σε θερμοκρασία δωματίου.

Φωτογραφία: Αντωνία Κατή