bouleri_anoigma
clock icon
60'

Μπουλέρι ή αλλιώς αυγά με πατάτες γιαχνί

Υλικά

  • Μερίδες: 4-5
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κιλό πατάτες, χοντροκομμένες
  • 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 3 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
  • 400 ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
  • 5 αυγά
  • 100 γρ. φέτα, για το σερβίρισμα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ενας μοναδικός μεζές για τη μέση με όνομα κυκλαδίτικο. Προζυμένιο ψωμί και φέτα απαραιτήτως!

Σε βαθιά και πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5΄ μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε το σκόρδο, τις πατάτες, την πιπεριά και σοτάρουμε για 2΄.

Κατόπιν προσθέτουμε τη ρίγανη, το δαφνόφυλλο, τον ντοματοπελτέ, τις τριμμένες ντομάτες και τον ζωμό καυτό, κλείνουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε τις πατάτες για περίπου 30΄ ή μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσει η σάλτσα.

Προσθέτουμε τα αυγά, χωρίς να τα σπάσουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3΄-4΄. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να συνεχίσουν να μαγειρεύονται τα αυγά.

Σερβίρουμε με θρυμματισμένη φέτα από πάνω.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε βαθιά και πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5΄ μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε το σκόρδο, τις πατάτες, την πιπεριά και σοτάρουμε για 2΄.

Βήμα 2

Κατόπιν προσθέτουμε τη ρίγανη, το δαφνόφυλλο, τον ντοματοπελτέ, τις τριμμένες ντομάτες και τον ζωμό καυτό, κλείνουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε τις πατάτες για περίπου 30΄ ή μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσει η σάλτσα.

Βήμα 3

Προσθέτουμε τα αυγά, χωρίς να τα σπάσουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3΄-4΄. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να συνεχίσουν να μαγειρεύονται τα αυγά.

Βήμα 4

Σερβίρουμε με θρυμματισμένη φέτα από πάνω.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη