Η διάσημη ιταλική μακαρονάδα μπαίνει σε στρώσεις σε πυρίμαχο σκεύος, καλύπτεται με πλούσια κρέμα και γίνεται ένα πιάτο πραγματικά πεντανόστιμο. Το λες και παστίτσιο με λεπτό μακαρόνι!
Υλικά
- 500γρ. σπαγγέτι βρασμένο al dente
- 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
- 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
- ½ φλιτζάνι κρασί λευκό, ξηρό
- 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 3-4 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
- 4 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
- 300ml κρέμα γάλακτος
- 20γρ. βούτυρο
- 20γρ. αλεύρι
- 100γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Για τον κιμά
Για την κρέμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τον κιμά: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε τον κιμά, ανακατεύετε συνεχώς και σοτάρετε μέχρι να ψηθεί ελαφρά. Σβήνετε με το κρασί και ανακατεύετε για 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Βήμα 2
Προσθέτετε τα ντοματάκια, τον πελτέ, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο. Αφήνετε τον κιμά να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Μόλις τον κατεβάσετε από τη φωτιά προσθέτετε μερικές κουταλιές παρμεζάνα και ανακατεύετε.
Βήμα 3
Για την κρέμα: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε να διαλυθεί. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και την παρμεζάνα, ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί η κρέμα και την κρατάτε στην άκρη.
Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη ή σε ένα μεγάλο κάνετε μία στρώση κιμά, μία μακαρόνια και άλλη μία κιμά. Καλύπτετε την επιφάνεια με το μίγμα της κρέμας και ψήνετε στον φούρνο μέχρι να ροδίσει.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb