Φτιάχνουμε τα πιο απολαυστικά ψαρομπιφτέκια με φρέσκο σολομό και τα σερβίρουμε ως light burger, με ψωμί σίκαλης, ραπανάκια και αρωματική sauce.
Υλικά
- 800γρ. φιλέτο φρέσκου σολομού, χωρίς πέτσα
- 3 κουτ. σούπας κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
- 3 πατάτες βρασμένες και λιωμένες
- 1 ασπράδι αβγού
- 1 κουτ. γλυκού ταμπάσκο, προαιρετικά
- αλάτι, πιπέρι
- 12 λεπτές φέτες ψωμί σίκαλης
- 1 ματσάκι ραπανάκια
- ελαιόλαδο
- μηλόξιδο
- 6 κουτ. σούπας μαγιονέζα ή σάλτσα horseradish (αγριοράπανο)
- 1 κουτ. σούπας τζίντζερ τριμμένο
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα συνοδευτικά
Tips
- Αν θέλετε, προσθέστε στο μίγμα του σολομού και 3-4 κουταλιές φινόκιο ψιλοκομμένο.
- Παραλλαγή: Μπορείτε να σερβίρετε τα μπιφτέκια σολομού πάνω σε φυλλαράκια σικορέ, με σάλτσα από 2-3 αντσούγιες χτυπημένες στο μπλέντερ μαζί με 2 κουτ. σούπας μουστάρδας, 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο, χυμό ½ λεμονιού, 1 σκελίδα σκόρδο, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι και 1 κουτ. σούπας κάπαρη.
Διαδικασία
Βήμα 1
Με μαχαίρι κόβετε το σολομό σε ψιλά κομμάτια. Τον ανακατεύετε με τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τις λιωμένες πατάτες, το ασπράδι ελαφρά χτυπημένο και το ταμπάσκο αν χρησιμοποιήσετε. Αλατοπιπερώνετε.Βήμα 2
Ζυμώνετε καλά και πλάθετε με το μίγμα 6 μπιφτέκια. Τα αφήνετε για 1 ώρα στο ψυγείο.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200oC. Αλείφετε τα μπιφτέκια ελαφρά με λάδι, τα αραδιάζετε σε ταψί με λίγο νεράκι ή ούζο και τα ψήνετε για 5-8 λεπτά στο φούρνο (ή τα ψήνετε, για 3-4 λεπτά την κάθε πλευρά σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς καθόλου λίπος ή υγρό).Βήμα 4
Καθαρίζετε τα ραπανάκια, τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες, τα περιχύνετε με ελάχιστο λάδι, μηλόξιδο και ανακατεύετε. Ανακατεύετε και τη μαγιονέζα ή τη σάλτσα horseradish με το τζίντζερ και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Βήμα 5
Κόβετε τις φέτες ψωμιού στρογγυλές (στο μέγεθος των μπιφτεκιών, χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι σαν κουπ πατ) και τις αλείφετε με το μίγμα της μαγιονέζα. Τοποθετείτε από πάνω μία στρώση ραπανάκια-ροδέλες. Σερβίρετε κάθε μπιφτέκι σολομού με δύο φέτες ψωμιού και δυο τρία φύλλα σαλάτας. Πασπαλίζετε με λίγο άνηθο ψιλοκομμένο.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey