Burger melitzana_anoigma
clock icon
1:10'

Μπέργκερ με ψητή μελιτζάνα, κασέρι και καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά

    Μερίδες: 6

    Για τις ψητές μελιτζάνες

  • 2 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες
  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 6 φέτες κασέρι
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 3 μέτρια λευκά κρεμμύδια, σε φέτες
  • 3 κουτ. σούπας κρέμα μπαλσάμικο
  • 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 ½ κουτ. γλυκού κουκουνάρι
  • 1 κουτ. σούπας σταφίδες
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • 6 ψωμάκια μπριός για μπέργκερ
  • 6 φέτες ντομάτας
  • μαγιονέζα
  • λίγη κάππαρη
  • ελιές χωρίς κουκούτσι
  • φρέσκα φύλλα βασιλικού  
  • 1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο

Tips

  • Οι μελιτζάνες θα πρέπει να είναι αρκετά χοντρές ώστε όταν τις κόψουμε σε φέτες να είναι μεγάλες.
  • Το κουκουνάρι και οι σταφίδες είναι προαιρετικά, αλλά δίνουν μια ιδιαίτερη πινελιά στη γεύση.

Αν κάτι πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε αυτό το καλοκαίρι είναι η συνταγή μας για μπέργκερ με μελιτζάνα, καραμελωμένα κρεμμύδια και κασέρι. Με την προσθήκη των υπόλοιπων υλικών θα σας θυμίσει την καπονάτα – είναι πραγματικά υπέροχο πιάτο!

Μελιτζάνες: Τις κόβουμε σε χοντρές φέτες, πάχους 3-4 εκ., και τις τοποθετούμε σε αλατισμένο νερό για 30΄.  Κρεμμύδια: Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τα κρεμμύδια, προσθέτουμε λίγο αλάτι, το ελαιόλαδο και τα καραμελώνουμε σε μέτρια φωτιά για 20΄ ανακατεύοντας τακτικά. Λίγο πριν αποσύρουμε το σκεύος προσθέτουμε την κρέμα μπαλσάμικο, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και πιπέρι.

Αφού ξεπικρίσουμε τις μελιτζάνες, τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν.Κατόπιν τις αλείφουμε με το ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο BBQ πολύ καλά. Όσο τις ψήνουμε τις αλείφουμε 2-3 φορές με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Λίγο πριν τις αποσύρουμε τοποθετούμε επάνω στην κάθε μελιτζάνα από 1 φέτα κασέρι. Ταυτόχρονα φρυγανίζουμε και τα ψωμάκια.

Σερβίρισμα: Αλείφουμε με μαγιονέζα τα ψωμάκια, προσθέτουμε σέλερι, τα καραμελωμένα κρεμμύδια, μια φέτα ντομάτα και τη μελιτζάνα με το λιωμένο κασέρι. Προσθέτουμε κάππαρη ή ελιές, αν το προτιμάμε, λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού και σερβίρουμε.

 

Συνταγές - φωτογραφίες: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Μελιτζάνες: Τις κόβουμε σε χοντρές φέτες, πάχους 3-4 εκ., και τις τοποθετούμε σε αλατισμένο νερό για 30΄.  Κρεμμύδια: Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τα κρεμμύδια, προσθέτουμε λίγο αλάτι, το ελαιόλαδο και τα καραμελώνουμε σε μέτρια φωτιά για 20΄ ανακατεύοντας τακτικά. Λίγο πριν αποσύρουμε το σκεύος προσθέτουμε την κρέμα μπαλσάμικο, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και πιπέρι.

Βήμα 2

Αφού ξεπικρίσουμε τις μελιτζάνες, τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν.Κατόπιν τις αλείφουμε με το ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο BBQ πολύ καλά. Όσο τις ψήνουμε τις αλείφουμε 2-3 φορές με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Λίγο πριν τις αποσύρουμε τοποθετούμε επάνω στην κάθε μελιτζάνα από 1 φέτα κασέρι. Ταυτόχρονα φρυγανίζουμε και τα ψωμάκια.

Βήμα 3

Σερβίρισμα: Αλείφουμε με μαγιονέζα τα ψωμάκια, προσθέτουμε σέλερι, τα καραμελωμένα κρεμμύδια, μια φέτα ντομάτα και τη μελιτζάνα με το λιωμένο κασέρι. Προσθέτουμε κάππαρη ή ελιές, αν το προτιμάμε, λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού και σερβίρουμε.

 

Συνταγές - φωτογραφίες: Εύα Μονοχάρη