Αν κάτι πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε αυτό το καλοκαίρι είναι η συνταγή μας για μπέργκερ με μελιτζάνα, καραμελωμένα κρεμμύδια και κασέρι. Με την προσθήκη των υπόλοιπων υλικών θα σας θυμίσει την καπονάτα – είναι πραγματικά υπέροχο πιάτο!
Μπέργκερ με ψητή μελιτζάνα, κασέρι και καραμελωμένα κρεμμύδια
Υλικά
- 2 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες
- 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 6 φέτες κασέρι
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 3 μέτρια λευκά κρεμμύδια, σε φέτες
- 3 κουτ. σούπας κρέμα μπαλσάμικο
- 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 ½ κουτ. γλυκού κουκουνάρι
- 1 κουτ. σούπας σταφίδες
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 6 ψωμάκια μπριός για μπέργκερ
- 6 φέτες ντομάτας
- μαγιονέζα
- λίγη κάππαρη
- ελιές χωρίς κουκούτσι
- φρέσκα φύλλα βασιλικού
- 1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
Μερίδες: 6
Για τις ψητές μελιτζάνες
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
Για το σερβίρισμα
Tips
- Οι μελιτζάνες θα πρέπει να είναι αρκετά χοντρές ώστε όταν τις κόψουμε σε φέτες να είναι μεγάλες.
- Το κουκουνάρι και οι σταφίδες είναι προαιρετικά, αλλά δίνουν μια ιδιαίτερη πινελιά στη γεύση.
Διαδικασία
Βήμα 1
Μελιτζάνες: Τις κόβουμε σε χοντρές φέτες, πάχους 3-4 εκ., και τις τοποθετούμε σε αλατισμένο νερό για 30΄. Κρεμμύδια: Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τα κρεμμύδια, προσθέτουμε λίγο αλάτι, το ελαιόλαδο και τα καραμελώνουμε σε μέτρια φωτιά για 20΄ ανακατεύοντας τακτικά. Λίγο πριν αποσύρουμε το σκεύος προσθέτουμε την κρέμα μπαλσάμικο, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και πιπέρι.
Βήμα 2
Αφού ξεπικρίσουμε τις μελιτζάνες, τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν.Κατόπιν τις αλείφουμε με το ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο BBQ πολύ καλά. Όσο τις ψήνουμε τις αλείφουμε 2-3 φορές με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Λίγο πριν τις αποσύρουμε τοποθετούμε επάνω στην κάθε μελιτζάνα από 1 φέτα κασέρι. Ταυτόχρονα φρυγανίζουμε και τα ψωμάκια.
Βήμα 3
Σερβίρισμα: Αλείφουμε με μαγιονέζα τα ψωμάκια, προσθέτουμε σέλερι, τα καραμελωμένα κρεμμύδια, μια φέτα ντομάτα και τη μελιτζάνα με το λιωμένο κασέρι. Προσθέτουμε κάππαρη ή ελιές, αν το προτιμάμε, λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού και σερβίρουμε.
Συνταγές - φωτογραφίες: Εύα Μονοχάρη