Το καλοκαίρι είναι η εποχή της μελιτζάνας. Τις βρίσκουμε παντού σε αφθονία και πρωταγωνιστούν σε πολλά κλασικά και αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, όπως ο μουσακάς, τα παπουτσάκια και το ιμάμ. Ταιριάζουν πολύ στο μπριάμ ενώ είναι υπέροχες σε καλοκαιρινά λαδερά με κρέας. Όπως και να τις μαγειρέψουμε, το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε ένα νόστιμο πιάτο που μυρίζει καλοκαίρι. Ωστόσο, αν αγαπάμε πολύ τις μελιτζάνες και θέλουμε να τις διατηρήσουμε για μεγαλύτερο δυνατό διάστημα, τότε μπορούμε να τις βάλουμε στην κατάψυξη.

Για τις ωμές μελιτζάνες

Ο τρόπος να τις καταψύξετε είναι απλός και δεν διαφέρει σε σχέση με άλλα λαχανικά. Ας δούμε ποια είναι τα βήματα:

-βάζουμε στην κατάψυξη φρεσκο-αγορασμένες ή φρεσκοκομμένες από το μποστάνι μελιτζάνες. Δεν τις βάζουμε πρώτα στο ψυγείο για κάποιες μέρες και έπειτα στην κατάψυξη. Έτσι θα διατηρηθεί καλύτερα η φρεσκάδα τους και τα αρώματά τους

– σωστό πλύσιμο: πλένουμε πολύ καλά τις μελιτζάνες προτού τις αποθηκεύσουμε. Ειδικά αν είναι αγορασμένες και δεν είναι βιολογικές, θα πρέπει να είμαστε πιο σχολαστικοί και να βάλουμε και στο παιχνίδι το ξίδι, ώστε να απομακρύνουμε τα βακτήρια και τα φάρμακα που μπορεί να έχουν απορροφήσει τα λαχανικά μας.

– πολύ καλό στράγγισμα: πρέπει να στραγγίξουμε πολύ καλά τις μελιτζάνες μας ώστε να διατηρηθούν σωστότερα και να μην έχουν περαιτέρω υγρασία στο εσωτερικό τους

-τεμαχισμός: είναι καλό να τις τεμαχίσετε είτε σε ροδέλες είτε σε κυβάκια, ανάλογα με την χρήση για την οποία τις προορίζετε. Αν θέλετε να τις φυλάξετε ολόκληρες ή μισές (για παπουτσάκια ή ιμάμ) και αυτό είναι εφικτό αλλά θα χρειάζεται περαιτέρω ξεπάγω

– σωστή αποθήκευση: για να είναι πιο πρακτική η αποθήκευσή τους και η μετέπειτα χρήση τους, θα ήταν προτιμότερο να μην τις τοποθετήσετε απευθείας σε σακούλες τροφίμων αλλά να τις καταψύξετε προσεκτικά χωρίς να ακουμπούν η μια στην άλλη μέσα σε μεγάλες λαμαρίνες. Αφού παγώσουν, τότε τις μεριδοποιείτε μέσα σε σακούλες ώστε να μπορείτε κάθε φορά να χρησιμοποιείτε την ποσότητα που επιθυμείτε.

Ψητές ή τηγανητές

Ένας άλλος τρόπος να τις καταψύξετε είναι να τις ψήσετε ή να τις τηγανίσετε προτού τις τοποθετήσετε στην κατάψυξη. Έτσι θα είναι έτοιμες είτε για κατανάλωση είτε για χρήση μέσα σε πιάτα όπως πχ ο μουσακάς. Τις κόβουμε σε ροδέλες, τις αλείφουμε με αρκετό λάδι και τις ψήνουμε στη λαδόκολλα για 30΄περίπου. Μπορούμε επίσης και να τις τηγανίσουμε. Και στις δυο περιπτώσεις -ειδικά στη δεύτερη- φροντίζουμε να τις περάσουμε από χαρτί κουζίνας ώστε να φύγουν τα υγρά που απορροφούν. Έπειτα τις τοποθετούμε ανά μερίδες στην κατάψυξη, όπως περιγράψαμε και παραπάνω.

Ολόκληρο φαγητό μαγειρεμένο

Εδώ ισχύουν οι κανόνες που εφαρμόζουμε σε κάθε μαγειρεμένο φαγητό. Είναι καλό να συντηρούμε τα περισσεύματα των πιάτων μας μέσα σε τάπερ που είναι κλεισμένα αεροστεγώς ή σε ταψάκια αλουμινίου που κλείνουν με καπάκι. Για να μπορέσουμε να τις καταναλώσουμε θα πρέπει να τις έχουμε βγάλει από την κατάψυξη κάποιες ώρες πριν.