Οι καλοκαιρινές μπάμιες ψήνονται στο φούρνο με ντομάτα και αφράτους κεφτέδες κοτόπουλου. Θα τις συμπαθήσουν ακόμα και όσοι τις αντιπαθούν.
Υλικά
- 1 κιλό μπάμιες καθαρισμένες
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
- 1 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 400γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας ξίδι
- 1½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 500γρ. κιμά κοτόπουλου
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 κουτ. σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 κουτ. σούπας ντομάτα στον τρίφτη
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
- λίγο καρδάμωμο (κοπανισμένο)
- 4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
- 2 κουτ. σούπας κρασί λευκό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τους κοτοκεφτέδες
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το σκόρδο και το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτετε την ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, το ξίδι, τη ζάχαρη και ανάλογο αλατοπίπερο. Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει μια δυο βράσεις.
Βήμα 2
Στρώνετε τις μπάμιες σε γάστρα και τις περιχύνετε με τη σάλτσα. Πασπαλίζετε με το ένα φλιτζάνι μαϊντανό, κουνάτε το σκεύος να ανακατευτούν οι μπάμιες με τη σάλτσα της ντομάτας, σκεπάζετε τη γάστρα και βάζετε το φαγητό στο φούρνο να ψήνεται.
Βήμα 3
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το μίγμα για τους κοτοκεφτέδες: σοτάρετε σε τηγάνι το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και το ρίχνετε σε ένα μπολ μαζί με τον κιμά. Προσθέτετε την ντομάτα, την πάπρικα, το καρδάμωμο, τη φρυγανιά, το κρασί, το μαϊντανό και ανάλογο αλατοπίπερο.
Βήμα 4
Ζυμώνετε καλά το μίγμα και πλάθετε στρογγυλούς κεφτέδες μέτριους σε μέγεθος.
Βήμα 5
Αφού ψηθούν οι μπάμιες για 40 λεπτά, βγάζετε τη γάστρα από το φούρνο και μοιράζετε ενδιάμεσα τους κεφτέδες. Σκεπάζετε ξανά και συνεχίζετε το ψήσιμο για μισή ώρα ακόμα. Ύστερα ελέγχετε τα υγρά του φαγητού, ξεσκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε για λίγο επιπλέον μέχρι να ροδίσουν όμορφα οι κεφτέδες και να δέσει η σάλτσα του φαγητού. Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα, πασπαλίζοντας με επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb